Мобілізація по-новому: з якими хворобами точно не візьмуть на військову службу

Медицинские ограничения в армию: болезни, которые не подходят
Медицинские ограничения в армию: болезни, которые не подходят

Українцям показали повний перелік хвороб, з якими не беруть на військову службу.

Як передає "Хвиля", про це йдеться в тексті наказу Міністерства оборони №262 від 27 квітня 2024 року про затвердження змін до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України.

Так, в Україні вже цього тижня набувають чинності зміни до правил мобілізації. Зокрема, військово-лікарські комісії (ВЛК) встановлюватимуть придатність чи непридатність до служби за оновленим переліком хвороб.

Зазначимо, що Кабінет Міністрів України також вніс зміни до порядку бронювання військовозобов'язаних осіб, які працюють на підприємствах паливно-енергетичного комплексу та у підрядних організаціях у період дії військового стану.

При цьому нові правила стосуються бронювання співробітників компаній, задіяних у будівництві, ремонті, відновленні, наданні послуг, виготовленні та/або постачанні обладнання, а також в інших інженерно-технічних заходах, спрямованих на відновлення пошкоджених або зруйнованих внаслідок збройної агресії РФ об'єктів критичної інфраструктури .

Зверніть увагу, що член оборонного комітету Ради Олександр Федієнко раніше повідомив, що чоловіків, які отримали кілька штрафів за ухилення від мобілізації, згодом притягатимуть до кримінальної відповідальності.

Мобілізація в Україні

Непридатність до служби по оновленому переліку хвороб

Так, Міністерство оборони України наприкінці квітня затвердило розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби.

Перелік включає захворювання органів та систем організму, за наявності яких людину можуть визнати:

  • придатним;
  • непридатним із винятком з військового обліку;
  • тимчасово непридатним із переглядом після лікування;
  • придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, військових вузах, навчальних центрах, установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв'язку, оперативного забезпечення, охорони.

З використанням цього документа ВВК проводитимуть медогляд військовозобов'язаних після набрання чинності новим законом про мобілізацію (18 травня 2024 року).

Хвороби, за яких звільняють від мобілізації

Інфекційні та паразитарні захворювання

До списку входять хвороби під кодами А00-В99 Міжнародної класифікації хвороб.

Зокрема, йдеться про кишкові інфекційні хвороби; бактеріальні зоонози; інші бактеріальні захворювання; спірохетози; орнітоз; рикетсіози; вірусні інфекційні захворювання центральної нервової системи; вірусні геморагічні лихоманки, вірусні інфекційні хвороби з ушкодженням шкіри та слизових; інші вірусні хвороби; протозойні хвороби, гельмінтози, інфекції; носійство збудника інфекційної хвороби Z22; коронавірусна хвороба U07.1-U07.2.

Якщо ж вищезазначені хвороби та їх наслідки не піддаються або важко піддаються лікуванню, людину слід визнати непридатною з винятком з військового обліку.

Крім того, не можуть мобілізувати з діагнозом активний туберкульоз легень із виділенням мікобактерій або за наявності розпаду легеневої тканини; активний, прогресуючий туберкульоз інших органів позалегеневої локалізації.

Непридатними до військової служби визнають хворих на хронічні форми вірусних гепатитів В, С, Д (ВГВ, ВГС, ВГД) ​​та ін., які важко піддаються лікуванню та значно порушують функції органів та систем. Зокрема, коли діагностовано стійку цитолітичну активність, виражений фіброз печінки.

При цьому основою для набуття статусу "непридатного" є прогресуюча хвороба, обумовлена ​​ВІЛ, клінічна стадія IV, з імунною декомпенсацією;

ВЛК

Новоутворення

Первинні (вторинні) злоякісні новоутворення всіх локалізацій за наявності віддалених метастазів та неможливості радикального хірургічного лікування.

А саме злоякісні новоутворення лімфоїдної, кровотворної та споріднених їм тканин, справжня поліцитемія, інші новоутворення невизначеного або невідомого характеру лімфоїдної, кровотворної та споріднених тканин, що швидко або повільно прогресують мієлодиспластичний синдром, зі значними змінами у складі.

Доброякісні новоутворення всіх локалізацій із значними порушеннями функцій.

Хвороби крові та кровотворних органів

Анемії, порушення згортання крові, пурпуру, геморагічні стани, інші хвороби крові та кровотворних органів, деякі порушення із залученням швидко прогресуючого імунного механізму зі значними порушеннями функцій.

Хвороби ендокринної системи, порушення харчування та обміну речовин

Усі хвороби щитовидної залози, всі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози, порушення інших ендокринних залоз, недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин, усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) із значними порушеннями функцій.

Розлади психіки та поведінки

Тяжкі та помірно виражені стійкі психічні розлади: всі види деменцій, органічний амнестичний синдром, психічні розлади внаслідок ураження головного мозку або соматичної хвороби; розлади особистості та поведінки внаслідок ураження головного мозку.

Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин (алкоголю, опіоїдів, каннабіоїдів, седативних, снодійних, кокаїну, галюциногенів, летючих розчинників, наркотичних засобів та ін.) при синдромі залежності, які є різкими та стійкими.

Шизофренія, шизотипові та маячні розлади, афективні розлади з фазами, що часто повторюються.

Невротичні розлади (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматоформні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес, ПТСР, депресивний епізод) при виражених стійких психічних розладах з прогредієнтним перебігом.

Поведінкові синдроми, розлади особистості та емоцій, розлади поведінки та емоцій у підлітковому та зрілому віці, розлади звичок та спонукань, статевої ідентифікації, сексуальні розлади, специфічні розлади мови та мови, здібностей до навчання, розлади рухової функції, розлади розвитком, які є різко вираженими, зі схильністю до повторних тривалих декомпенсацій або патологічних реакцій

Глибока та важка розумова відсталість, а також розумова відсталість помірного ступеня.

Мобілізація в Україні / Фото: Getty Images

Хвороби нервової системи

Запальні захворювання центральної нервової системи. Йдеться про всі форми бактеріального та неуточненого менінгіту, енцефаліту, мієліту, енцефаломієліту, внутрішньочерепного та внутрішньохребетного абсцесу, якщо вони є швидко прогресуючими та значними порушеннями функцій.

Епілепсія за наявності частих епілептичних нападів чи виражених психічних розладів.

Хвороби периферичної нервової системи, що швидко або повільно прогресують зі значними порушеннями функцій.

До них належать системні атрофії; екстрапірамідні, дегенеративні хвороби, церебральний параліч, паралітичні синдроми, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, усі види дистоній, дитячий церебральний параліч, паралітичні стани, гідроцефалія, токсична енцефалопатія та ін.).

Хвороби ока та придаткового апарату

Виражені анатомічні зміни чи вади становища повік, орбіти, кон'юнктиви зі значними порушеннями зорових чи рухових функцій обох очах.

Хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння, дегенеративні захворювання), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (всі види катаракти), судинної оболонки; хвороби склоподібного тіла та очного яблука; неврит зорового нерва, хвороби та ураження зорового нерва та зорових шляхів, інші хвороби ока та його придаткового апарату, різко виражені з прогресуючим зниженням зорових функцій або частими загостреннями на обох очах.

Відшарування та розрив сітківки при будь-якій етіології на обох очах з прогресуючим зниженням зорових функцій та (або) після безуспішного хірургічного лікування.

Всі форми глаукоми знаходяться в розвиненій та наступних стадіях на обох очах.

Стійкий параліч рухових м'язів очного яблука за наявності диплопії.

Близорукість або далекозорість будь-якого ока в одному з меридіанів більше 12,0 дптр.

Сліпота одного чи обох очей, відсутність одного чи обох очних яблук.

Хвороби вуха та соскоподібного відростка

Хронічний односторонній або двосторонній середній отит після хірургічного лікування з неповною епідермізацією та/або грануляціями, виділеннями, епідермальними масами, холестеатомою.

Стійкі вестибулярно-вегетативні розлади тяжкого ступеня, хвороба/синдром Меньєра.

Стійка повна глухота на обидва вуха чи глухонімота; двостороннє тяжке та глибоке (3-4 ступеня) порушення слухової функції; глухоту на одне вухо та важку приглухуватість на інше; двосторонню прогресуючу важку приглухуватість; приглухуватість з ураженням центральних відділів слухового аналізатора, вираженими вегетативними та екстраауральними проявами.

Хвороби системи кровообігу

Некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце та порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, всі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, генерації міокарда, прогенерування міокарда серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця, що супроводжуються серцевою недостатністю ІІ-Б-ІІІ стадії.

Гіпертонічні захворювання ІІІ стадії з незворотними структурними ураженнями органів-мішеней.

Ішемічна хвороба серця (всі форми стенокардії, гострий та повторний інфаркт міокарда, їх ускладнення); хронічну ішемічну хворобу серця (атеросклеротична хвороба серця, аневризму серця, коронарної артерії, наслідки хірургічних втручань на судинах серця, імплантації штучного водія ритму та інші, що супроводжуються серцевою недостатністю) із серцевою недостатністю ІІ-Б-ІІІ стадії.

Цереброваскулярные болезни (субарахноидальное, внутрижелудочковое, внутричерепное (не травматичное) кровоизлияние, транзиторные церебральные ишемические приступы и родственные им синдромы, инфаркт головного мозга, инсульт (геморрагический, ишемический), его последствия, закупорка, стеноз, эмболоз, сонной, позвоночной артерий со значительными нарушениями функцій

Церебральний атеросклероз, гіпертензивна енцефалопатія, хірургічні втручання із значними порушеннями функцій.

Хвороби артерій, артеріол і капілярів (атеросклероз аорти, ниркової артерії, артерій кінцівок, генералізований атеросклероз; стеноз або аневризму, розширення або розшарування аорти та інших артерій; стенозуючий атеросклероз; зний свищ, спадкову гемолітичну телеангіектазію, непухлинний невус із значними порушеннями функцій.

Хвороби вен, лімфатичних судин і вузлів (флебіт, тромбофлебіт, тромбоз ворітної вени, емболія та тромбоз інших вен; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; варикозне розширення вен стравоходу, мошонки, яєчка, таз, постмлефічний) зі значними порушеннями функцій.

Хвороби органів дихання

Стенози гортані; парези та паралічі гортані зі значним порушенням функції голосоутворення та дихання. Тяжка форма спастичної дисфонії.

Хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів (хронічний бронхіт, емфізема, хронічна обструктивна хвороба легень, бронхоектатична хвороба) зі значними порушеннями функції зовнішнього дихання;

Хвороби легень, викликані зовнішніми агентами, інтерстиціальні хвороби легень (пневмоконіози, хронічні пневмоніти, ідіопатичний альвеоліт, що фіброзує, легеневий альвеолярний протеїноз, гемосидероз та інші дисеміновані захворювання легень); хронічні гнійні та некротичні хвороби, хвороби плеври, інші хвороби органів дихання (абсцес легень та середостіння, піоторакс та інші) із значними порушеннями функції зовнішнього дихання.

Тяжка персистуюча бронхіальна астма.

Хвороби органів травлення

  • Щелепно-лицеві аномалії (крім вроджених), включаючи аномалії прикусу зі значними порушеннями дихальної, нюхової, жувальної, ковтальної та мовної функцій.
  • Хвороби стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки (езофагіт, гастрит, гастродуоденіт, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та інші); хвороби апендикса; неінфекційний ентерит та коліт (хвороба Крона, виразковий коліт); інші хвороби кишечника та очеревини (непрохідність, паралітичний ілеус, інвагінація, дивертикулярна хвороба, синдром подразненого кишечника, запор, мегаколон, хвороби заднього проходу та прямої кишки, перитоніт, спайкова хвороба та інші) зі значними порушеннями функцій.
  • Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки зі значними порушеннями функцій.
  • Хвороба печінки (алкогольна хвороба печінки, токсичне ураження печінки, печінкова недостатність; хронічні гепатити, фіброз та цироз) із значними порушеннями функцій.
  • Хвороби жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози (холецистит, холангіт, панкреатит та ін) зі значними порушеннями функцій.
  • Грижа пахова, стегнова, пупкова грижа, грижа черевної стінки, діафрагмальна грижа, інші та неуточнені грижі черевної порожнини зі значними порушеннями функцій.

Хвороби шкіри та підшкірної клітковини

Дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, звичайна пухирчатка, герпетиформний дерматит, поширений безперервно рецидивуючий бляшковий псоріаз, універсальний псоріаз (псоріатична еритродермія).

Хвороби кістково-м'язової системи та сполучної тканини

Хвороби кістково-м'язової системи та сполучної тканини (піогенні артрити, реактивні артропатії, хвороба Рейтера) із значними порушеннями функцій, стійкими та значними змінами.

Запальні поліартропатії (серопозитивний та серонегативний ревматоїдний артрит, синдром Фелті, ревматоїдний васкуліт, хвороба Стілла, ревматоїдний бурсит, псоріатичні та ентеропатичні артропатії, ювенільний артрит, подагра, кристалічні артропатії

Системні хвороби сполучної тканини (поліартеріїт вузликовий та споріднені стани, що некротизують васкулопатії, гранулематоз Вегенера, синдром Такаясу, системний червоний вовчак, дерматополіміозит, системний склероз, сухий синдром Шегрена, хвороба Бехчети значними змінами;

Анкілозуючий спондилоартрит зі значними порушеннями функцій, стійкими та значними змінами.

Артрози та інші ураження суглобів (поліартроз, коксартроз, гонартроз, інші артрози, ураження надколінка, внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів) із значними порушеннями функцій.

Хвороби м'яких тканин (хвороби та ураження м'язів, синовіальної оболонки та сухожилля, бурсопатії, ентезопатії, ураження плеча) зі значними порушеннями функцій.

Остеопатії та хондропатії (остеопороз кісток з патологічним або без патологічного перелому, остеомаляція у дорослих, уповільнене зрощення перелому, стресові переломи, фіброзна дисплазія кісток, остеомієліт, остеонекроз, хвороба Педжета).

Набуті деформації та дефекти пальців кисті та стопи, набуті деформації кінцівок, набуто плоскостопості, фібробластичних порушень із значними порушеннями функцій.

Двосторонні ампутаційні кукси верхніх чи нижніх кінцівок на будь-якому рівні; одностороння ампутаційна кукся нижньої кінцівки вище рівня верхньої третини гомілки; одностороння ампутаційна кукся верхньої та/або нижньої кінцівки на будь-якому рівні.

Хвороби хребта (дорсопатія) та їх наслідки (кіфоз та лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії) зі значними порушеннями функцій.

Мобілізація в Україні

Хвороби сечостатевої системи

Гломерулярні та тубулоінтерстиціальні захворювання нирок (нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатії, ниркова недостатність) із значними порушеннями функцій.

Обструктивна уропатія та рефлюкс-уропатія (гідронефроз, піонефроз), вторинний пієлонефрит, сечокам'яна хвороба, інші хвороби нирки та сечоводу, зморщена, мала нирка, набута кіста нирки, цистит, хвороби сечового міхура, невен та невен.

Хвороби чоловічих статевих органів (гіперплазія простати, аденома, фіброаденома та міома простати, запальні та інші хвороби простати, гідроціле та сперматозеле, спотворення яєчка, орхіт та епідидиміт, чоловіче безпліддя, надмірна крайня плоть, фімоз та парафія .д.) із значними порушеннями функцій.

Запальні хвороби органів малого тазу у жінок (сальпінгіт та оофорит, запальна хвороба матки, запальна хвороба шийки матки, інші запальні хвороби жіночих тазових органів, хвороби бартолінової залози, інші запальні захворювання піхви та вульви) зі значними порушеннями функцій.

Незапальні хвороби жіночих статевих органів (ендометріоз, випадання статевих органів у жінок, уретероцеле, грижа сечового міхура, нориці, незапальні хвороби яєчників, фалопієвих труб та широкої зв'язки матки, фолікулярна кіста яєчника, кіста жовтих тіл, кіста жовтого тіла та екстропіон шийки матки, дисплазія шийки матки, порушення оваріо-менструальної функції, звичний викидень, жіноча безплідність тощо) зі значними порушеннями функцій.

Вроджені аномалії, деформації та хромосомні порушення

Вроджені вади розвитку: нервової системи, очі, вух, обличчя та шиї; вади розвитку системи кровообігу; вади розвитку органів дихання; щілина губи та неба; інші вроджені вади розвитку органів травлення; целіакія; вади розвитку статевих органів; вади розвитку сечової системи; вади розвитку та деформації кістково-м'язової системи; хромосомні аномалії із значними порушеннями функцій

Травми, отруєння

Травми голови та шиї та їх наслідки зі значними порушеннями функцій:

  • переломи кісток черепа та обличчя, перелом склепіння черепа, кісток обличчя, верхньої та нижньої щелепи;
  • травми носа, вуха, губи та порожнини рота;
  • ушкодження структур слухової системи;
  • травми ока та орбіти;
  • травми горла, трахеї, гортані;
  • внутрішньочерепна травма (струс, контузія, здавлення, наявність стороннього тіла, крововиливи внаслідок травми);
  • травма зорового нерва та його провідних шляхів, інших черепних нервів; наслідки ураження центральної нервової системи від впливу зовнішніх факторів.

Травми хребта, спинного мозку, кровоносних судин, нервових сплетень та периферичних нервів (переломи хребта на будь-якому рівні, перелом хребта, дуги хребця, остистого, поперечного відростка, вивих, підвив хребця, розрив міжхребцевого диска; розрив, зрив, зрив та зрив ) зі значними порушеннями функцій.

Травми внутрішніх органів грудної, черевної порожнин, органів, розташованих позачеревно, органів тазу, політравми зі значними порушеннями функцій.

Травми верхніх та нижніх кінцівок (переломи кісток, травматичне пошкодження кровоносних судин, невитягнуті металеві конструкції), переломи ребер, грудини, лопатки, ключиці, переломи кісток тазу зі значними порушеннями функцій.

Термічні та хімічні опіки; обмороження; інші впливи зовнішніх факторів (тепловий та сонячний удар, вибухова травма, акубаротравма, баротравма вуха, легені, кесонна хвороба, асфіксія, ураження блискавкою, електричним струмом, вплив вібрації, джерел іонізуючого випромінювання, компонентів ракетного палива, джерел електромагнітного поля, лазерного випромінювання І-ІІ груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами) із значними порушеннями функцій або тяжкою акубаротравмою.

Отруєння лікарськими засобами, медикаментами та хімічними речовинами; токсична дія речовин немедичного призначення (токсична дія алкоголю, органічних розчинників, вуглеводнів, що роз'їдають, дезінфікуючих засобів, газів, димів та пар, пестицидів, продуктів харчування, токсична дія від укусу тварин, плазунів, комах) зі значними порушеннями функцій.

Інші хворобливі прояви

Зокрема, розлади вегетативної нервової системи (ідіопатична периферична вегетативна невропатія (ідіопатична вегетативна недостатність – синдром Бредбері-Еглстона) із синкопальними станами, багатосистемна дегенерація, нейрогенна ортостатична гіпотензія (синдром Шая-Дрейджер)

На додаток до цього непридатними до військової служби визнаватимуть хворих з діагнозом ангіотрофоневроз кінцівок ІІІ-ІV стадії.

Раніше у Раді відповіли, чи може чоловік переїхати до іншого міста під час мобілізації.

Читайте также