Опитування показало, скільки українців виїхали за кордон та не повернулися

Опитування показало, скільки українців виїхали за кордон та не повернулися

Опитування показало, скільки українців залишили своє постійне місце проживання через війну.

Як передає "Хвиля", про це свідчать результати опитування "Барометр якості життя", проведеного Європейською Бізнес Асоціацією у партнерстві з Kernel та Gradus Research.

Так, своє постійне місце проживання залишили і досі не повернулися 7% українців, 18% переїжджали, але повернулися і 73% не залишали свої будинки.

Зокрема, серед бізнес-аудиторії 48% залишилися на своєму постійному місці проживання, 40% - переїжджали, проте вже повернулися, і 10% - поїхали і поки що не повернулися.

Українці за кордоном / Фото: GettyImages

Тим часом, 11% бізнес-аудиторії, які виїхали, мають намір повернутися протягом року, 39% планують повернутися, але не раніше ніж через рік, решта 39% ще не визначилася.

У свою чергу кількість тих, хто вважає, що найімовірніше поїхав назавжди, скоротилася вдвічі за останній рік – з 22% у 2023 році до поточних 11%. Зокрема, найбільше співробітників членських компаній Асоціації перебувають у Польщі, Німеччині, Іспанії, Чехії.

"Усі опитані нами співробітники компаній-членів Асоціації, що виїхали, зберегли своє місце роботи. При цьому 79% працюють повністю або переважно віддалено. Слід зазначити, що 50% працюють у міжнародній компанії, що працює в Україні, 36% - у міжнародній або українській компанії, що має представництва за межами України, та 14% – в українській компанії, яка веде діяльність в Україні", - йдеться у повідомленні.

При цьому серед учасників опитування, які виїхали за кордон через війну, 70% набували статусу тимчасового захисту. З проблемою оподаткування за кордоном доходів, одержаних в Україні, зіштовхнулися 30% респондентів.

Учасники опитування висловили думку, що поверненню додому насамперед сприятимуть безпекові та економічні чинники.

Зокрема,

  • 79% готові повернутися після остаточного завершення війни,
  • 57% – у разі відсутності бойових дій та загрози обстрілів,
  • 29% – за умови гідно оплачуваної роботи в Україні, та
  • 21% – у разі підвищення рівня життя в Україні.

Закінчення дії тимчасового притулку може спонукати повернутись 21% тимчасових мігрантів, а заборона працювати дистанційно – 7%.

Нагадаємо, українці можуть отримати грошову допомогу на оренду житла у Польщі. 

Читайте также: