Від 17 000 до 25 500 грн: які штрафи загрожують за порушення військового обліку

Выписка штрафов за нарушения военного учета
Выписка штрафов за нарушения военного учета

Від 17 липня 2024 року військовозобов'язані, які не оновили свої дані у територіальних центрах комплектування (ТЦК) або не перебувають на військовому обліку, можуть отримати штраф.

Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на представницю юридичного управління Генштабу ЗСУ, підполковницю юстиції Ірину Гарбуз.

За словами юриста практики Безпеки бізнесу в Juscutum В'ячеслава Мироненка, громадян можуть штрафувати за:

1. Статтею 210 КУпАП:- Неперебування на обліку за місцем проживання, роботи чи навчання- Неприбуття за викликом ТЦК для взяття на військовий облік- Неоформлення військово-облікових документів- Зміна місця проживання у воєнний час без дозволу ТЦК

2. Статтею 201-1 КУпАП:- Непроходження медогляду для визначення придатності до військової служби- Неуточнення протягом 60 днів своїх військово-облікових даних- Нез'явлення за повісткою- Ненадання під час мобілізації будівлі, споруди, транспортного засобу та іншого майна

В умовах воєнного часу штраф складатиме від 17 000 до 25 500 грн.

Важливо зазначити, що штрафи не виписуватимуть автоматично. За словами речника Міноборони Дмитра Лазуткіна, для накладення штрафу мають бути складені протоколи та винесена постанова. ТЦК має право одразу виносити постанову про накладення штрафу, але лише якщо людина не з'явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик.

Термін відкриття провадження - від трьох місяців від дня виявлення і до року з моменту скоєння адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, в Україні продовжили мобілізацію та військовий стан: деталі та терміни.

 

Читайте также