Санкції за зерно: чому Ердоган хоче поступок для РФ

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав не "маргіналізувати" Росію в переговорах щодо зернової угоди.

Однак йти на поступки Росії і зняти санкції показати слабкість. Країна-терористист цим скористається для подальшого шантажу. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Ступак.

"Ці пропозиції, особливо, з боку ООН це м'яко кажучи неправильно. Туреччина хоче відновити цей коридор. Вони були на третьому місці серед усіх отримувачів українського зерна. На першому Китай. Росіяни зараз намагаються грати на підвищення ставок. Бомбити нашу інфраструктуру, щоб в один момент не було взагалі можливості вивозити зерно. Вони свідомо працюють над цим. Зерно це не просто про харчування. Це валютна виручка в нашу країну. Гроші, які дає Захід, не можуть використовуватися у військовій справі. Закупівля техніки, зарплати військовим це за рахунок того, що ми заробляємо. За рахунок зерна також. І це багато грошей", сказав Ступак.

Зняття санкцій за зерно це шантаж, додав експерт.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Не можна так робити. Тому що росіяни не зупиняться. Це звичайна терористична погроза. Санкції вдруге ввести буде важче. Знімати їх можна тільки тоді, коли російські війська вийдуть з нашої території. Для забезпечення зернового коридору нам потрібне супроводження кораблів до портів, контроль завантаження, посилення систем ППО і це найголовніше. Тому що росіяни активно гатять по нашим портам і потужностям", пояснив Ступак.

ООН немає такого впливу, щоб реалізувати плани росіян. Ця організація себе дискредитувала, наголосив експерт.

"Є позиції і бачення кожної окремої країни. Ніхто вже не звертає на заяви Організації Об'єднаних Націй. Якщо санкції знімуть то російські терористи висунуть ще більше умов. Ніхто від цього не виграє. Росія розуміє слабкість такої позиції. А санкції для них реально болючі. Тому не можна йти на поступки росіянам", уточнив Ступак.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган став на захист Москви стосовно її вимог щодо зняття санкцій, які б зробили можливим експорт російського зерна. Відповідну заяву він зробив на підсумковій пресконференції по закінченні саміту G20 в Індії. Ердоган, зокрема, перерахував претензії, які має Кремль до Заходу з приводу відновлення зернової угоди.

Німецькі журналісти 8 вересня заявили, що отримали у розпорядження лист генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреша, у якому він пропонує голові МЗС Росії Сергію Лаврову "чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і Росією". Ці пункти нібито мають стати кроком до розмороження зернової угоди. Згодом в ООН заявили, що слова генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреша щодо зернової угоди передані некоректно.

Зернова угода - домовленість між ООН, Туреччиною, Україною і РФ про морські коридори для вивезення українського зерна, підписана 22 липня 2022 року. 17 липня 2023 року термін її дії збіг, РФ відмовилась від участі в ній.