Сенатори США вимагають від Пентагону відправити F-16 Україні – Politico

Сенатори США вимагають від Пентагону відправити F-16 Україні – Politico

Вісім сенаторів Сполучених Штатів Америки вимагають від Пентагону надати всю інформацію про можливості передачі Україні винищувачів F-16 до кінця тижня.

Під листом підписалися демократи і республіканці, пише Politico з посиланням на лист сенаторів до міністра оборони США Ллойда Остіна.

У запиті сенатори зауважили, що повномасштабна війна Росії проти України "зараз перебуває на критичному етапі". Також закликали Пентагон оцінити, як F-16 вплинуть на хід війни і як швидко українські пілоти зможуть навчитися польотів на цих винищувачах.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Вважаємо, що США необхідно уважно поставитися до передання Україні літаків F-16... Це буде значна можливість, яка може змінити ситуацію на полі бою", йдеться у документі.

Ініціатором звернення був сенатор-демократ Марк Келлі. Лист також підписали демократи Теммі Дакворт, Тім Кейн, Мартін Генріх і Джекі Розен, а також республіканці Ліза Мурковські, Томмі Тубервіль і Тед Бадд.

Politico зазначає, що лист сенаторів з'явився після чергової спроби парламентарів переконати президента США Джо Байдена відправити Україні F-16 чи аналогічні літаки.

6 березня повідомлялося, що два українські льотчики вирушили у США для аналізу навичок та потреб навчальної бази.

Загалом активні дискусії щодо можливостей передачі Україні бойових літаків західних зразків точаться з січня.

На Заході до цього ставляться скептично. У США вважають, що літаки не є першочерговою потребою українських сил, водночас Європа зосередилась на передачі Україні танків і на виробництві боєприпасів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не очікує швидких поставок сучасних винищувачів Києву.

Читайте також: