Шпигун РФ влаштувався до міжнародної організації в Україні

Російський шпигун в офісі міжнародної організації
Російський шпигун в офісі міжнародної організації

Управління контррозвідки Служби безпеки України розкрило ще одного ворожого агента у місті Одеса. Цей агент діяв за завданням головного управління генерального штабу російської військової розвідки (ГРУ).

Зловмисник провадив розвідку позицій Сил оборони на території Одеської області. Він приховував свою справжню діяльність, влаштувавшись водієм у місцевому осередку міжнародної благодійної організації. За прикриттям цієї посади, він об'їжджав місто з метою виявлення ключових оборонних пунктів та місць базування українських військових підрозділів. Крім того, ворогу також були цікаві можливі маршрути переміщення українських військ в напрямку південного фронту.

Злочинець, який працював на російських спецслужбах, виявився місцевим жителем, який вже з 2014 року активно співпрацював з проросійськими організаціями, за вказівкою російських спецслужб. Після провалу російського проєкту "російської весни" на Одещині, куратори перевели його у "режим очікування". Однак після 24 лютого 2022 року, резидент агентурної мережі ГРУ з території Росії активував співробітника для збору розвідувальних відомостей в Одесі. Зловмисник використовував заздалегідь відпрацьовані канали зв'язку через месенджери для комунікації з окупантами.

Під час обшуку у затриманого виявили зброю з боєприпасами та мобільний телефон з доказами його спілкування з російським агентом. Зловмиснику вже оголосили про підозру за двома статтями, за які йому може загрожувати до 12 років позбавлення волі.

Куратором цього агента виявився резидент агентурної мережі ГРУ, який раніше був також куратором іншого диверсанта, якого СБУ затримала минулого року. Цей диверсант був засуджений до довічного ув'язнення на підставі матеріалів української спецслужби.

Крім того, Служба безпеки України затримала в Дніпрі агента Федеральної служби безпеки Російської Федерації (ФСБ), який намагався під видом військового здійснювати шпигунські дії проти Збройних сил України. Затримали його "на гарячому".

Читайте також