Стався найбільший теракт сучасності

11 вересня 2001 року у вівторок, приблизно о 8:45, літак Boeing 767 врізався в північну вежу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. В результаті удару утворилася глибока діра в полум'ї між 80-м і 110-м поверхами хмарочоса, миттєво убивши сотні людей. Ще сотні опинилися в пастці на горішніх поверхах. Через 18 хв другий Boeing 767 з'явився в небі, різко повернув до Всесвітнього торгового центру й врізався в південну вежу, приблизно на 60-му поверсі.

Нападники були ісламськими терористами із Саудівської Аравії і ряду арабських країн. Напади організувала терористична організація "Аль-Каїда" Усами бін Ладена. Вони нібито відповіли за підтримку Америкою Ізраїлю, її участь у війні в Перській затоці, і військову присутність США на Близькому Сході. Деякі з терористів жили в Америці понад рік і брали уроки літання в американських комерційних льотних школах. Інші потрапили в США за кілька місяців до цього. 19 терористів легко пронесли ножі через службу безпеки в трьох аеропортах і сіли на чотири рейси, що прямували до Каліфорнії. Ці рейси вибрали тому, що літаки були завантажені пальним для тривалої подорожі. Незабаром після злету терористи захопили чотири літаки й узяли на себе керування ними, перетворивши їх на керовані ракети.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Коли мільйони людей із жахом спостерігали за подіями в Нью-Йорку, інший рейс облетів центр Вашингтона й о 9:45 врізався в західну частину Пентагону. Загалом там загинули 125 осіб, а також всі 64 людини на борту.

Менш ніж через 15 хв. після удару по Пентагону південна вежа Всесвітнього торгового центру впала. Сталь хмарочоса, здатна протистояти вітрам зі швидкістю понад 320 км/год і великим звичайним пожежам, не змогла протистояти величезному нагріванню, що його виділяє пальне для реактивних двигунів, яке горить. О 10:30 обрушилася інша вежа Торгового центру. Близько 3000 людей загинули у Всесвітньому торговому центрі та його околицях, 343 пожежники й парамедики, 60 поліцейських, які з усіх сил намагалися допомогти евакуюватися з будівель і врятувати людей, що опинилися в пастці. Тільки шість осіб у вежах Всесвітнього торгового центру на момент їх обвалення вижили. Майже 10 тис. зазнали травм, багато хто з них тяжких.

Тим часом четвертий літак, що прямував до Каліфорнії, викрали приблизно через 40 хв. після вильоту з міжнародного аеропорту в Нью-Джерсі. Оскільки літак затримувався з вильотом, пасажири на борту дізналися про події в Нью-Йорку й Вашингтоні. Знаючи, що літак не повернеться в аеропорт, як стверджували викрадачі, група пасажирів та екіпаж увірвалися до викрадачів у кабіну. Літак розбився в полі в Пенсільванії. Усі 45 осіб на борту загинули. Його ціль атаки невідома, але теорії містять Білий дім, Капітолій, резиденцію президента США або одну з АЕС.

О 19:00 президент Джордж Буш, який цілий день подорожував країною з міркувань безпеки, повернувся в Білий дім. О 21:00 він виступив з телезверненням, що терористів покарають. У жовтні розпочалася операція США й союзників "Непохитна свобода". Її метою було повалення режиму талібів в Афганістані й знищення баз тамтешньої "Аль-Каїди". За два місяці країну очистили від талібів. Бін Ладена американці вбили під час рейду в Пакистан 2 травня 2011-го.

До 20-ї річниці терактів президент Джо Байден завершив виведення військ США з Афганістану, розпочатий за його попередника Дональда Трампа. Таліби миттєво, за кілька тижнів, захопили Афганістан. Навчена й озброєна афганська армія залишала зброю й практично не чинила опору.