Столтенберг офіційно залишається генсеком НАТО ще на рік

Колишній прем'єр-міністр Норвегії 64-річний Єнс Столтенберг офіційно залишається генсеком НАТО ще на рік.

За цей час союзники сподіваються дійти згоди щодо кандидатури наступника. Про це він заявив 4 липня у Twitter.

"Генеральний секретар НАТО залишиться на посаді до жовтня 2024 року. Таке рішення ухвалили члени Альянсу. Його ще мають схвалити глави держав і урядів НАТО на Вільнюському саміті у липні", ‒ йдеться на сайті Альянсу.

Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Його другий термін на посаді мав закінчитися у вересні 2022-го але був продовжений на рік через війну Росії проти України. Він заявляв, що не планує висувати свою кандидатуру на новий термін.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Столтенберг користується в НАТО широкою підтримкою та залишається ефективним лідером. Вочевидь, консенсусу щодо наступника в Альянсі так і не знайшли.

Він заявив, що пишається тим, що члени Альянсу вирішили продовжити термін його перебування на посаді генерального секретаря до 1 жовтня 2024 року.

"Трансатлантичний зв'язок між Європою і Північною Америкою забезпечує нашу свободу і безпеку вже майже 75 років. Зараз наш Альянс важливий як ніколи", зазначив Столтенберг.

У жовтні 2023 року закінчуються повноваження чинного голови Альянсу. Він провів на посаді вже майже дев'ять років.

Країни-члени НАТО обговорювали варіанти наступників Столтенберга. Претендентами були міністр оборони Британії Бен Воллес, а також прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Ніхто з них так і не зміг отримати підтримку 31 держави-члена НАТО.

У лютому Столтенберг заявив, що не проситиме продовження мандата. Але члени НАТО попросили його погодитися на це після того, як не змогли досягти згоди щодо наступника.