Суд ЄС скасував санкції щодо втікача-генпрокурора Пшонки і його сина

Колишній генеральний прокурор часів президентства Януковича Віктор Пшонка виграв справу у суді Європейського Союзу щодо його виключення з санкційного списку.

Суд скасував рішення щодо Пшонки та його сина Артема, повідомило американське видання Bloomberg.

26 липня суд аргументував рішення про скасування санкцій проти Пшонки та його сина Артема, який був народним депутатом від Партії регіонів, помилками в оцінці та сумнівами в тому, що вони ґрунтувалися на достатньо "твердій фактичній основі".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Пшонка та його син вперше потрапили під санкції ЄС у 2014 році як особи, які підлягали кримінальному переслідуванню в Україні за розкрадання українських державних коштів та їхнє незаконне переміщення за межі України.

Пшонки оскаржували рішення Ради ЄС від березня минулого року про продовження санкцій щодо них. У вересні ЄС сзняв з обох санкції.

Віктор Пшонка був генеральним прокурором у 2010-14 роках. Під час Революції гідності втік з України і переховується від слідства.

Верховна Рада висловила недовіру Пшонці, що мало наслідком його відставку з посади.

У 2014 році ЗМІ показали відео, на якому Пшонка тікає разом із колишнім міністром доходів та зборів в уряді прем'єра Азарова Олександром Клименком.

У березні 2021 року Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції проти Віктора Пшонки.

Починаючи з 2014 року справи щодо корупції високопосадовців системно зливалися. Відповідно ніхто і не збирався Європейському Союзу надавати докази корупції. Що мало наслідком зняття санкцій, сказали у Центрі протидії корупції.

Торік у грудні суд конфіскував усе майно позбавленого звання президента Віктора Януковича.