Telegram заблокував низку офіційних чат-ботів України – ГУР

Telegram заблокував українські офіційні чат-боти

Месенджер Telegram заблокував декілька офіційних українських чат-ботів, включаючи "Головний бот розвідки". Про це повідомляє Головне управління розвідки України.

Сьогодні керівництво платформи Telegram необгрунтовано заблокувало декілька офіційних ботів, які протидіяли агресії Росії. Це відбулось в супереч правилам та публічним заявам, які Telegram публічно декларував.

Зазначається, що персональні дані залишаються в безпеці. Проте, розвідка попереджає про створення ворожих ботів зі схожими назвами і закликає уникати надсилання персональних даних на такі боти.

ГУР вже відновлює роботу бота на інших платформах.

"Головний бот розвідки" було запущено для забезпечення зв'язку з жителями тимчасово окупованих територій і всіма, хто бореться з Росією. Через нього можна було повідомити про розташування ворожих штабів, техніки, РЕБ і ППО, переміщення військ та дислокацію російського керівництва окупаційних військ.

Раніше було зазначено, що зникли чат-боти Головного управління розвідки Міноборони, СБУ та Мінцифри, які дозволяли повідомляти про рух російської техніки.

Крім "Головного бота розвідки", також недоступні стали чат-боти "stop_russian_war_bot" СБУ для повідомлень про рух ворожої техніки та ДРГ, а також "єВорог" Мінцифри, який збирав інформацію про російську техніку та окупантів з прив'язкою до геолокації.

При спробі перейти за посиланням на ці боти з'являється повідомлення, що "користувача не існує".

Також варто відзначити, що Telegram співпрацює з російською Федеральною службою безпеки та Роскомнаглядом і виконує їх прохання щодо блокування деяких каналів.

Народний депутат Микола Княжицький заявив, що ініціює законопроєкт щодо регулювання в Україні Telegram та подібних платформ поширення ЗМІ.

Раніше Telegram відмовився блокувати канали, що розповсюджують російську пропаганду, що може призвести до блокування месенджера в Україні.