The Independent: Нардеп Дмитрук постане перед судом у Лондоні у справі про екстрадицію

Нардеп Дмитрук перед судом у Лондоні
Нардеп Дмитрук перед судом у Лондоні

Український депутат Артем Дмитрук, який заховався в Лондоні, з'явиться перед судом, щоб оскаржити запит на екстрадицію від українського уряду.

Дмитрук, колишній член партії "Слуга народа", повідомив виданню Independent, що "був змушений тікати з України" через свою опозицію до "суперечливого" закону, спрямованого на закриття Української православної церкви (УПЦ).

Запит на екстрадицію базується на звинуваченнях у "хуліганстві" через інцидент 2020 року, коли Дмитрук намагався силою потрапити на політичну зустріч.

Депутат драматично втік до Великобританії, взявши таксі до кордону з Молдовою, пройшовши через ліси, а потім полетівши до Італії, перш ніж дістатися Лондона, де у нього є родина.

Дмитрук, який є дияконом Української православної церкви, стверджуватиме в магістратському суді Вестмінстера у вівторок, що він є жертвою політичних переслідувань з боку уряду Зеленського через свою підтримку церкви.

Уряд України заявив, що УПЦ шпигує на користь Росії та пов'язана з союзником Володимира Путіна.

Дмитрук сказав Independent, що уряд Великобританії забезпечив йому охорону після втечі в серпні.

"Зараз відбувається політичне переслідування мене та моєї родини, мене особисто за мої політичні погляди та підтримку УПЦ", - заявив він напередодні слухання.

Газета відзначає, що "Дмитрук представляє округ в Одесі, який є переважно православним.

"У мене немає особистих проблем із Зеленським, - наполягає він. - Я просто не погоджуюся з політикою, яка, на мою думку, негативно впливає на моїх виборців".

Але він сказав, що нібито переслідування УПЦ є неправильним, оскільки священики служать на передовій у війні проти Росії, яку він підтримує.

Читайте також

Умєров розповів про ротацію у ЗСУ
сьогодні, 00:35 18 переглянули
Умєров розповів про ротацію у ЗСУ