Турецька валюта обвалилася після перемоги Ердогана на виборах

Після оголошення про перемогу Реджепа Таїпа Ердогана у другому турі президентських виборів турецька ліра значно ослабла.

Курс турецької валюти упав на 0,3% до 20,03 за долар, що близько до рекордно низького рівня, повідомляє Bloomberg.

"Перемога Ердогана не порадувала жодного іноземного інвестора. За високої інфляції, дуже низьких відсоткових ставок і відсутності чистих валютних резервів може настати хвороблива криза. Вона торкнеться всіх активів", зазначив стратег Tellimer у Дубаї Хаснайн Малік.

Неортодоксальний підхід Ердогана до процентних ставок поставив ринки у залежність від непередбачуваного поєднання спеціальних правил і втручань. Турецький лідер вважає, що нижчі ставки ведуть до нижчої інфляції. Нові заходи запроваджуються неофіційно та майже щодня. Така політика призвела до втечі інвесторів. З 2013 року загальний обсяг іноземних активів у турецьких акціях та облігаціях скоротився приблизно на 85%, або майже на $130 млрд.

Експерти передбачають подальшу слабкість ліри, якщо Ердоган дотримуватиметься своєї політики утримання відсоткових ставок на низькому рівні. Wells Fargo Co очікує, що до кінця кварталу курс досягне 23 ліри за долар.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Слабші, ніж очікувалося, результати опозиції у першому турі президентських виборів 14 травня призвели до різкого зростання дефолтних свопів, падіння банківських акцій та зниження курсу турецької валюти.

"Очевидно, нинішня модель економіки не працює. Ердоган, мабуть, теж це усвідомлює", каже фінансовий керуючий Strateji Portfoy у Стамбулі Бурак Четінджекер.

Центральний банк Туреччини витратив майже $200 млрд за останні 1,5 роки на підтримку ліри. Чисті валютні резерви стали негативними, а інфляція торік злетіла до 80%, перш ніж впала до 44% у квітні.

"Першими ознаками перегляду поточної політики, швидше за все, стануть призначення на ключові економічні пости, включаючи міністерство фінансів та казначейства, а також центральний банк. Два тижні тому всі нинішні міністри отримали місця у парламенті, від яких їм довелося б відмовитись, якби вони були повторно призначені до кабінету міністрів", пише видання.

Реджеп Таїп Ердоган здобув перемогу на виборах і знову став президентом Туреччини. У другому турі він обійшов свого суперника Кемаля Киличдароглу на понад 4% голосів.

Ердоган отримав 52% голосів і був переобраний ще на один п'ятирічний термін. Він залишається при владі з 2003 року.