У ЦПК розповіли деталі справи Гринкевича

Суд арештував майно сім'ї та фірм бізнесмена Ігоря Гринкевича.

Але його компанії раніше вже успішно скасовували арешти, передає Центр протидії корупції.

"У серпні 2022 року Нацполу через суд вдалося арештувати грошові кошти на рахунках трьох компаній, пов'язаних із родиною Гринкевича і ще двох осіб. Однак вже за місяць суддя Печерського суду Вовк арешт скасував і мотивував це якраз тим, що жодних підозр у тій справі так і не було", - йдеться у повідомленні.

У судовому реєстрі є текст ухвали судді Сергія Вовка про обрання запобіжного захода Гринкевичу. В ухвалі вказано, що у листопаді 2023 року Державне бюро розслідувань провело обшуки на Київській митниці. Слідчі вилучили спідню білизну, сорочки бойові, футболки літні та інші речі. Постачальником майна були фірми Гринкевича.

"За версією слідства, далі Гринкевич дізнався номер телефону заступника керівника відділу Головного слідчого управління ДБР і 23 грудня за допомогою Signal написав йому: "Доброго дня. Я від спільних друзів. Коли можна набрати?". Далі повідомив про необхідність зустрічі. ДБРівець, який не був знайомим з Гринкевичем, погодився і в той же день вони зустрілися на АЗС WOG на Севастопольській площі у Києві", - пишуть у ЦПК.

Гринкевич під час зустрічі нібито попросив посприяти у поверненні вилученого майна. Але посадовець ДБР звернувся з рапортом про вчинення злочину.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Бізнесмен за два дні знову написав посадовцю на Signal: "Христос Народився. Коли бачимось?". Ще за два дні він написав: "Доброго. Мав зустріч з нашими друзями все пояснили готов на завтра зустрітися. Якщо Ок напишіть де і коли? Дякую".

28 грудня відбулась зустріч на тій же АЗС WOG. На ній Гринкевич нібито повідомив про готовність передати $500 тис. за сприяння у поверненні майна.

На наступний день мали передати гроші. Ця зустріч відбулась у кафе Very Tasty Cafe на вул. Петлюри в Києві. Бізнесмен приніс гроші і його затримали одразу після передачі коштів.

"Тому дивно, що ДБР пише про збитки у 1,2 млрд грн. Але самому Гринкевичу чи посадовцям, які відповідали за тендери Міноборони, про підозри у цій справі досі не повідомили", - підсумували антикорупціонери.

30 грудня Печерський районний суд міста Києва обрав Гринкевичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю 429 млн 440 тис. грн застави. Бізнесмену може загрожувати до восьми років ув'язнення.

Міністерство оборони розірвало всі договори з компаніями, які пов'язані з Гринкевичем, заявили у відомстві.

Син бізнесмена - Роман - заявив, що його родина не буде виправдовуватися, бо начебто "нема у чому", і зауважив, що тікати за кордон вони не планують.