У Криму працюють зарядні станції, виготовлені на заводі з орбіти нардепа Куницького

Зарядні станції в Криму
Зарядні станції в Криму

Харківський завод постачав зарядні станції до Криму

Завод Autoenterprise з Харкова, який належить Олександру Куницькому, народному депутату від партії «Слуга народу», постачав зарядні станції для електрокарів в окупований Крим. Про це стало відомо з розслідування проєкту «Схеми».

Autoenterprise займається виробництвом та встановленням зарядних станцій для електрокарів та імпортом машин з-за кордону. Її директорка, Аліна Мустафаєва, є членом Харківської міськради від «Слуги народу» і співробітницею Олександра Куницького. Офіційним власником заводу є Дмитро Ніконов, який був помічником Куницького до лютого 2024 року.

За даними журналістів, Куницький був включений в роботу холдингу ще до свого обрання депутатом.

Зарядки з Харкова потрапляли до Росії та Криму

Замовниками зарядного обладнання з Харкова в Росії були як приватні особи, так і державні структури, зокрема компанія «Россети». З 2021 року в Криму почала працювати мережа зарядних станцій DriveEnergy, виготовлених на харківському заводі Autoenterprise.

Директорка заводу стверджує, що не знає, як їхнє обладнання потрапило в Крим. Але журналісти мають копію договору про продаж зарядних станцій в Росію, угода була укладена між російською компанією DriveEnergy та українською «АЄ Фекторі» з групи Autoenterprise.

Куницький та Мустафаєва відповідають

Куницький відмовляється відповідати на питання щодо постачання продукції в РФ. Мустафаєва не заперечує торгівлю з Росією до 24 лютого 2022 року, але вона і Ніконов ніяких зв'язків з Кримом не мали.

Варто зазначити, що в 2020 році «Схеми» встановили, що Куницький зловживав своїми повноваженнями відповідно до закону.

Читайте також