У месенджері Telegram зникли чат-боти ГУР та СБУ

У Telegram зникли чат-боти розвідки Міноборони, СБУ та Мінцифри, які допомагали повідомляти про рух російської техніки.

Зокрема, був заблокований "Головний бот розвідки" - t.me/gur_official_bot. Його використовували для зв'язку з мешканцями тимчасово окупованих територій та всіма, хто бореться з Росією.

За його допомогою можна було повідомляти про розташування штабів ворога, техніку, РЕБ та ППО, рух військ та дислокацію російського військового керівництва.

Також неактивним став чат-бот СБУ "stop_russian_war_bot", який розповідав про рух ворожої техніки та ДРГ.

Також був заблокований чат-бот Мінцифри "єВорог", який збирав інформацію про російську техніку та особовий склад окупантів за допомогою геолокації.

У легіоні "Свобода Росії", який воює на боці України, також було виявлено блокування їхнього бота. Там стверджують, що інформація користувачів залишається в безпеці та не потрапить у руки силовиків.

"Чат-бот є тільки інформаційною сторінкою і не зберігає ваші дані", - заявили представники "Свободи Росії".

У ГУР підтвердили, що Telegram заблокував їхній чат-бот.

"Керівництво платформи Telegram необґрунтовано заблокувало низку офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії Росії проти України, в тому числі заблоковано "Головний бот розвідки". Це сталося в порушення правил і публічних заяв, які керівництво Telegram раніше зробило", - повідомили представники ГУР.

Вони наголосили, що несмотря на блокування, персональні дані користувачів залишаються в безпеці. Але попередили про створення росіянами ботів зі схожими назвами, щоб ввести в оману українців.

У ГУР заявили, що працюють над відновленням чат-бота на інших платформах.

Раніше засновник Telegram Павло Дуров повідомив, що компанія Apple надсилає їм листи щодо доступу їхніх користувачів до деяких каналів. Це може призвести до "неминучих змін" для українських користувачів iPhone.

Він також зазначив, що він запропонував обмежити роботу Telegram-каналів у Росії та Україні на початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, через використання їх для військової пропаганди.

Але він стверджує, що його компанія блокує акаунти та ботів, які збирають координати для нанесення ударів або закликають до насильства.

Джерело: Громадське