У Німеччині ультраправі вперше після Другої світової виграли на земельних виборах — екзит-поли

Перемога ультраправих на виборах
Перемога ультраправих на виборах

Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" є лідером у Тюрингії та може отримати значні результати в Саксонії, за результатами екзит-полів. Це стало можливим вперше після Другої світової війни, повідомляють німецькі ЗМІ.

За даними прогнозів, у партії "Альтернатива для Німеччини" в Тюрингії 30,8% голосів. Християнсько-демократичний союз посідає друге місце з результатом 24,5%, а лівий "Альянс Сари Вагенкнехт" третій з 15,8% голосів.

Це означає, що ультраправі партії можуть претендувати на 30 з 88 місць у місцевому парламенті. Проте цього недостатньо для формування уряду без коаліційних партнерів.

У Саксонії християнські демократи випереджають "Альтернативу для Німеччини" на 1,5% та претендують на 43 місця, тоді як ультраправі можуть отримати 41 представника в земельному парламенті. Загалом ландтаг Саксонії складається зі 199 місць.

Результати цих виборів є важливим тестом для настроїв перед наступними федеральними виборами в Німеччині, які відбудуться 28 вересня 2025 року. Партія "Альтернатива для Німеччини" набрала популярність під час передвиборчої кампанії, критикуючи проблеми з міграцією, злочинність, а також політику федерального уряду щодо допомоги Україні.

Партія "Альтернатива для Німеччини" має антимігрантську риторику, виступає за збереження "традиційних цінностей", критикує Європейський Союз та допомогу Україні. У цьому році вона також отримала успіх на виборах до європейського парламенту, здобувши 15,6% голосів та 15 місць.

Джерело: Громадське

Читайте також