У парламенті Словаччини розгорівся скандал через портрет Че Гевари

Депутати від Християнсько-демократичного союзу Словаччини (KDH) зібрали 30 підписів депутатів парламенту для початку процедури імпічменту віце-спікера Любоша Блахи. Згідно з офіційною позицією партії, їхня вимога відставки віце-спікера пов'язана з тим, що він повісив у своєму кабінеті портрет кубинського революціонера Ернесто Че Гевари замість портрета президентки Словаччини Зузани Чапутової, а також викинув із кабінету прапор Євросоюзу.  

Депутати KDH сподіваються, що голосування за відставку Блахи можна буде провести 14 листопада. Це заявлено в місцевих ЗМІ. Для початку процедури імпічменту необхідно зібрати 30 підписів на підтримку.

Віце-спікер Любош Блаха опублікував відеозапис у своєму Telegram-каналі, де пояснив свої дії. Він зазначив, що Словаччина для нього на першому місці, а от обов'язків тримати прапор ЄС у кабінетах його немає. За його словами, портрет Че Гевари є символом боротьби за свободу і соціальну справедливість, тоді як президент не є державним символом.

Депутати KDH вважають дії Блахи неприйнятними і засуджують Че Гевару як «іноземного представника комуністичного режиму та масового вбивцю». Історик Інституту національної пам'яті звернувся до поліції із заявою про можливий злочин екстремізму, тому що віце-спікер демонструє портрет Че Гевари в своєму кабінеті.