У Польщі неочікувано впали ціни на популярний фрукт

На поліському ринку промислового яблука відбулася стрімка зміна тенденцій. Завдяки зниженню закупівельних цін на яблуко для переробки, яке поставляється, фермери переживають паніку. Раніше очікувалося зростання цін після завершення збирання. Однак виробники яблучного концентрату вважають, що вони вже накопичили достатні запаси продукції і навіть сировини. Вони також занепокоєні можливим зниженням маржі від переробки яблука через швидке зростання витрат на сировину.

На ринку України ця тенденція поки не поширилася, оскільки ціни на яблуко для переробки тут значно нижчі, ніж на польському ринку. Україна має достатню пропозицію сировини для виробництва яблучного концентрату. Високі ціни дозволяють мобілізувати додаткові обсяги продукції для переробки, які в іншому випадку лишилися б невикористаними.

Польща заробила майже пів мільярда доларів США на експорті яблучного концентрату у 2022 році, ставши лідером за цим показником в світі. Україна також увійшла до четвірки найбільших світових експортерів яблучного концентрату з виручкою від експорту $168 млн. Молдова та Узбекистан також займають високі місця в рейтингу експортерів цього продукту.

Сезон може стати першим в історії, коли обсяги торгівлі свіжою лохиною знизяться. Попит на цю ягоду лишається високим, проте падіння виробництва в Перу, яке було світовим лідером за її поставками, вплинуло на світову торгівлю лохиною.