Україна не буде продовжувати контракт на перекачування російського газу

На початку 2024 року НАК "Нафтогаз України" припинить транзит російського газу з РФ. Таке рішення було прийняте через невиконання умов контракту з боку Росії, заявив голова правління компанії Олексій Чернишов у інтерв'ю "Радіо Свобода".

Проблема полягає в тому, що "Газпром" не сплачує за транзит газу через територію України. Це призводить до недоотримання "Нафтогазом" необхідних коштів для підтримки транзиту. Незважаючи на це, "Нафтогаз" продовжує виконувати свої зобов'язання перед Європою, попри те, що змушений подавати позови проти "Газпрому".

Головна мета транзиту газу - забезпечити постачання блакитного палива Європі. Тому не існує іншого рішення, але у зв'язку з майбутнім зняттям ЄС залежності від російського газу, необхідно знайти альтернативні способи постачання газу для європейських країн.

Нафтогаз України планує подавати позови до міжнародних арбітражних судів для оскарження контракту з Газпромом, укладеного в 2019 році. До сьогоднішнього дня "Газпром" не виконав свої зобов'язання з оплати за транзит газу рідною країною, через що сума недоплати становить близько 200 млн доларів.