Україна отримала менше, ніж хотіла, але максимум із того, що могла, у Вільнюсі: що пише світова преса

Перший день саміту НАТО у Вільнюсі приніс Україні розпливчасті обіцянки, що колись буде членом Альянсу, але без чітких умов і плану вступу. Києву для приєднання до НАТО не потрібно проходити етап ПДЧ і буде створено Раду "Україна-НАТО", тобто Україна зможе скликати дипломатів Альянсу. Гострий твіт Володимира Зеленського розлютив США, коли Джо Байден намагається показати єдність Альянсу, і покласти це досягнення у політичну скарбничку напередодні президентської кампанії в Америці. Туреччина відмовилася блокувати вступ Швеції до Альянсу. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"НАТО погоджується зблизитися з Україною, але не пропонує термінів членства", The Wall Street Journal, США

У вівторок лідери НАТО відмовилися запропонувати Україні чіткий термін або шлях приєднання до Альянсу, підтвердивши при цьому плани направити запрошення у майбутньому. Це рівень двозначності, який президент Зеленський назвав "безпрецедентним та абсурдним", поки його країна воює з Росією.

Через 15 років після того, як НАТО вперше запропонувало Україні обіцянку членства, її члени чинили опір тиску Зеленського та його прихильників в Альянсі, які вимагають сказати, коли і як країна приєднається. Натомість НАТО запропонувало пакет фінансової та політичної підтримки, який, за словами представників Альянсу, підвищить шанси Києва на членство.

США, Німеччина та деякі інші члени НАТО відмовилися дати Києву терміни чи контрольний список умов для приєднання. Президент Байден заявив, що Україна не готова до членства і висловив стурбованість, що прописування деталей про шлях може призвести до загострення війни з РФ, що може навіть спровокувати нову світову війну.

Раніше у вівторок Зеленський розкритикував Альянс за двозначність щодо вступу України.

Для Росії відмова запросити Україну до НАТО означає мотиви продовжувати свій терор - Зеленський

"Для Росії це означає мотиви продовжувати свій терор. Невизначеність це слабкість", - написав він у Twitter.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг відкинув критику, назвавши пропозицію "сильним пакетом для України".

"Ми надішлемо Україні запрошення вступити в НАТО, коли союзники погодяться і будуть виконані умови", - сказав Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Питання про місце України в НАТО стало випробуванням для єдності Альянсу на фоні нападу Росії. Чимало членів на східній околиці блоку за те, щоб дати Києву чіткий шлях до членства.

"Запрошення України до НАТО було б нашою стратегічною відповідальністю та міцно пов'язало б Україну з архітектурою євроатлантичної безпеки. Україна заслуговує, щоб її запросили", - заявив у понеділок президент Литви Гітанас Науседа, який приймає саміт.

Для Байдена, який провів більшу частину минулого року, згуртовуючи світ навколо України, спрямовуючи мільярди доларів на допомогу країні, яку роздирає війна, і зміцнюючи зв'язки з Зеленським, особливості членства заходять надто далеко. Натомість він прагнув зміцнити зобов'язання США та союзників для підтримки боротьби Києва стільки, скільки буде потрібно.

"Не думаю, що вони готові до членства у НАТО. Альянс має прокласти шлях для можливого вступу України, але Києву ще доведеться зробити роботу, щоб відповідати стандартам членства у таких сферах, як демократизація", - сказав Байден у неділю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Ця позиція викликала критику з багатьох сторін. Майже 40 експертів із зовнішньої політики та колишніх офіційних осіб США підписали недавній відкритий лист із закликом до членів НАТО використати саміт для "запуску дорожньої карти, яка чітко приведе до членства України в НАТО в найкоротші терміни".

Деякі сторони, які підписали лист, стверджували, що членство України в НАТО може бути структуровано таким чином, що зобов'язання Альянсу з взаємної оборони за статтею 5 застосовується лише до території, контрольованої Україною на момент приєднання, що завадить втягненню НАТО в боротьбу за відвоювання Криму та інших територій, анексованих Росією.

США працюють із союзниками, щоб дати Україні "гарантії безпеки". Це вітається Києвом, але не відповідає прагненню гарантій, які прокладають шлях до членства в НАТО

Адміністрація Байдена працює з союзниками, щоб дати Україні "гарантії безпеки". Це вітається Києвом, але не відповідає його прагненню гарантій, які прокладають шлях до членства в НАТО.

Члени НАТО дали Україні військову допомогу на десятки мільярдів доларів, але країна досі намагається вибити росіян.

"Коли йде війна, допомоги ніколи не достатньо - вона потрібна вам на вчора", - сказав міністр оборони Олексій Резніков після того, як Данія, Нідерланди та дев'ять інших членів НАТО оголосили про плани навчання українських пілотів та інженерів роботі з винищувачем F-16 .

Під час виступу у Вільнюсі Зеленський розгорнув прапор України з Бахмута і сказав, що "у Європі більше ніколи не буде окупації".

Суперечка про місце України в НАТО одна з кількох розбіжностей, які порушують згуртованість Альянсу, то як лідери блоку намагалися її згладити. Вони погодилися підняти рівень витрат і ухвалити нові військові плани.

Планується, що у середу Зеленський приєднається до саміту з запуску нової Ради "Україна-НАТО", яка підвищить статус Києва з молодшого партнера до рівного.

Члени НАТО у 2008 році заявили, що Україна та Грузія приєднаються до Альянсу, але не назвали термінів. Столтенберг сказав, що досягненням у вівторок і відмінністю від 2008 року стало те, що "тепер маємо програму, як наблизити Україну до НАТО".

"Зеленський розкритикував НАТО за те, що не вказало терміни вступу України", The Washington Post, США

Президент Зеленський у вівторок струснув саміт НАТО, розкритикувавши заяву про можливе членство його країни, назвавши відсутність конкретних термінів "безпрецедентним та абсурдним".

У полум'яному твіті Зеленський написав про розчарування прихильників України в Альянсі. Вони вважали, що досягнуть перемоги Києва, підштовхнувши США, Німеччину та інші опірні країни до згоди "дати Україні запрошення приєднатися до НАТО".

Багато країн НАТО побоюються ризикувати прямою війною з Росією та шукають спосіб збалансувати надії України з прагматичними розрахунками безпеки

Україна вимагала чіткого графіка вступу, який включав би конкретні кроки та етапи. Але багато країн НАТО побоюються ризикувати прямою війною з Росією та шукають способу збалансувати надії України з прагматичними розрахунками безпеки.

Гнівні слова Зеленського показали, що Альянс ще не знайшов способу задовольнити обидві сторони. Дипломати НАТО сподівалися випустити єдину декларацію щодо перспектив членства України у вівторок як тріумфальний момент перед візитом Зеленського на саміт.

Різка заява стала останньою авантюрою українського президента, який, не вагаючись, критикує своїх прихильників, коли відчуває момент, щоб заручитися більшою підтримкою України. Дипломати НАТО, які на умовах анонімності розповіли про напружені переговори, заявили, що підозрюють, що він використовував твіт як переговорну тактику.

Зеленський здавався особливо засмученим через те, що умови не дозріли навіть для запрошення приєднатися, не кажучи про повноправне членство.

Прямолінійне послання Зеленського здивувало політиків на саміті, де Байден сподівався показати єдність проти Росії та наголосити на своїй здатності згуртувати глобальних партнерів - ключовий компонент його виступу на переобрання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українські пілоти на F-16 закриють українське небо

Хоча Зеленський не згадав Байдена, український лідер назвав президента США главою НАТО - "особою, яка приймає рішення" та направив свої заклики про членство до Білого дому.

Зі свого боку, Байден був більш нерішучий, ніж лідери багатьох інших країн НАТО щодо заявки України, заявивши, що на додаток до врегулювання війни з Росією, що триває, Києву слід буде провести внутрішні реформи, щоб отримати право на членство. НАТО закликає членів приймати демократію та ринкову економіку.

У Києві заявили, що розуміють, що Україна не буде негайно запрошена приєднатися до Альянсу на саміті, але сподівалися, що письмово буде встановлено чіткий шлях або терміни, які дали б у ньому впевненість, що країну незабаром буде запрошено.

Члени делегації США розлютилися через твіт Зеленського

Члени делегації США розлютилися через твіт Зеленського. Генсек Столтенберг спробував згладити ситуацію.

"Ніколи не було сильнішого послання від НАТО, як щодо політичних меседжів на шляху до членства, так і щодо конкретної підтримки з боку союзників по Альянсу", - сказав він.

Розбіжності щодо членства України загрожували затьмарити значну допомогу та підтримку, схвалені у вівторок для боротьби з Росією. Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про постачання ракет великої дальності, які довели високу ефективність проти російських цілей. Німеччина анонсувала системи ППО та бронетехніку. Байден планує оголосити про додаткову підтримку. А лідери НАТО дали Україні право скликати послів Альянсу, коли Київ хоче обговорити загрози безпеці.

Зеленський прийняв більш примирливий тон після прибуття до Вільнюса, де сказав багатотисячному натовпу, що продовжує "вірити" у сильне НАТО, яке може стати сильнішим з Україною.

Більш ранні слова Зеленського, які критикують Альянс, різко контрастували з образом західної гармонії, яку створювали Байден та його помічники, оскільки вони приписували президентові допомогу у виході з глухого кута, який зупинив вступ Швеції до НАТО.

Глава Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, з яким Байден зустрівся у вівторок, заблокував вступ Швеції. Його рішення поступитися допомогло прокласти шлях для включення Стокгольма до блоку як 32-го члена.

Пізніше у вівторок приблизно через 10 хвилин після твіту Зеленського Байден і Столтенберг оголосили, що домовилися про формулювання щодо заявки України на членство. Деякі політики НАТО заявили, що Зеленський прагнув якомога більшого тиску до того, як формулювання було знайдено.

"Цей твіт чинить тиск на Альянс", - сказав високий представник міністерства оборони НАТО. Це допомогло надіслати повідомлення внутрішній аудиторії Зеленського, додав чиновник, сказати: "Я борюся до кінця".

Високий чиновник ЄС заявив, що українські лідери намагалися "витягнути трохи більше з союзників" щодо того, які умови слід виконати Україні, щоб рухатися вперед

Відповідаючи на твіт Зеленського, високопосадовець ЄС заявив, що українські лідери намагалися "витягнути трохи більше з союзників", особливо щодо того, які конкретні умови слід виконати Україні, щоб рухатися вперед.

"На їхню думку", формулювання "трохи більш розпливчасте", - сказав чиновник, маючи на увазі українців. Уже кілька тижнів дипломати НАТО намагаються знайти спосіб показати підтримку Україні, фактично не пропонуючи Києву членство делікатний процес на межі балансування.

У заключному комюніке союзники підтвердили, що "майбутнє України в НАТО" хоча відмовилися повідомити, коли це майбутнє може наступити.

Незважаючи на те, що Зеленський активізував заклики до членства, Байден говорив, що Україна має покращити свою демократичну систему перед тим, як отримає право на членство.

Різкі слова Зеленського означають, що його зустріч із Байденом у середу стане одним із найгучніших заходів саміту.

Столтенберг сказав, що Україні слід дозволити обійти процес Плану дій щодо членства в Альянсі, ПДЧ, який має пройти більшість потенційних членів. Він похвалив Україну, що "пройшла довгий шлях" з 2008 року, коли НАТО взяло на себе розпливчасте зобов'язання, що Київ колись приєднається до Альянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Путіна нестабільна психіка й він загрожує геополітичній стабільності у світі" - колишній прем'єр Австралії

Під час переговорів найбільш яструбині члени Альянсу, країни Балтії, Польща та інші країни Центральної та Східної Європи, вимагали чітких формулювань, щоб показати, що шлях України до членства став коротшим.

За словами дипломатів, розмови були гострими, і багато "яструбів" були розчаровані позиціями США та Німеччини, двох найбільш обережних членів Альянсу в цьому питанні.

Українці наполягали на включенні слова "запрошення" до декларації саміту. Коли до вівторка домоглися цієї поступки, найближчі союзники України з НАТО висловлювали задоволення

За словами дипломатів, українці особливо наполягали на включенні слова "запрошення" до декларації саміту. Коли до вівторка домоглися цієї поступки, найближчі союзники України з НАТО висловлювали задоволення.

Деякі дипломати стверджують, що неможливо дати Україні членство в НАТО, поки вона перебуває в стані війни, оскільки це миттєво залучить Альянс до бойових дій. Інші стверджують, що очікування на закінчення війни дасть Володимиру Путіну стимул до її продовження.

Сенатор Том Тілліс відкинув цей аргумент: "Путін не може продовжувати інвестувати у війну, яку програє у довгостроковій перспективі. Сенс саміту в тому, що ми продовжуватимемо підтримувати Україну".

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що завдяки західним радарам та артилерії Україна втрачає втричі-вчетверо менше артилерійських знарядь, ніж Росія. Це нівелює перевагу росіян в артилерійських гарматах. Той, хто виграє контрбатарейну боротьбу, зазвичай виграє бій. Україна отримає від США касетні боєприпаси, які допоможуть ЗСУ прорвати російські оборонні рубежі, а також закриють потребу української армії в артилерійських снарядах.