Україна підпише угоду про гарантії безпеки ще з однією країною

Президент Володимир Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Королівства Норвегія Еспеном Бартом Ейдом, який знаходиться в Україні.

Глава держави повідомив про поточну безпекову ситуацію в країні, зокрема про зростання масованих ракетних обстрілів критичної інфраструктури з боку Росії. Президент висловив подяку Норвегії за значний внесок у зміцнення оборонних спроможностей української армії.

Співрозмовники підтвердили успішне завершення дводольних переговорів про укладання угоди про безпекові гарантії. Вони домовилися, що керівники двох країн підпишуть цей важливий документ найближчим часом.

Окремо обговорили ситуацію в галузі протиповітряної та протиракетної оборони України та обмінялися думками щодо можливостей розширення допомоги її з боку Норвегії.

Президент Володимир Зеленський віддячив норвезькій стороні за значну військову та гуманітарну допомогу на суму близько 7,1 млрд доларів США, яку Україна отримує в рамках програми імені Ф. Нансена на 2023-2027 роки.

"Ми розраховуємо на підтримку уряду Норвегії та Стортингу в ухваленні рішення щодо значного розширення обсягу допомоги Україні в рамках цієї програми", - підкреслив президент.