Україна планує переробляти понад 50% агропродукції

Україна планує переробляти понад 50% агропродукції

Міністерство аграрної політики та продовольства повідомило про плани ухвалити "Стратегію розвитку аграрного сектору України до 2030 року".

Це є одне з обов'язків згідно з програмою підтримки економіки Ukraine Facility від Європейського Союзу. Один з ключових аспектів стратегії - розширення можливостей переробки сільськогосподарської продукції та розвиток експорту в агросекторі, заявив виконуючий обов'язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на воркшопі щодо агросектору в рамках Ukraine Business Compact.

"Щоб підтримати і збільшити потенціал агросектору та його експортні можливості, необхідно розвивати галузь переробки. Це дасть додаткову вартість продукції та збільшить доходи аграріїв. Наша мета - переробляти понад 50% сільськогосподарської продукції. У нас є значний потенціал для переробки у тваринництві, наприклад, для виробництва м'ясних та молочних продуктів, а також різних типів олії. Крім того, потрібно розвивати виробництво кормів для тварин", - розповів Тарас Висоцький.

Він підкреслив, що розширення переробних потужностей в агросекторі сприятиме збільшенню енергетичної незалежності та безпеки як для України, так і для Європейського Союзу. Україна може збільшити виробництво біометану до 10 млрд кубометрів на рік. І для цього є відповідна транспортна інфраструктура та потужності.

Тарас Висоцький також наголосив на важливості доступу до різних видів логістики для експорту сільськогосподарських товарів та можливості впроваджувати сучасні технології виробництва.

"Україна завжди була експортоорієнтованою країною. Ми щороку експортуємо 65-70% сільгосппродукції. Навіть під час широкомасштабної війни Україна є одним з основних постачальників продуктів харчування для понад 400 млн людей у світі. Ми плануємо зберегти ці обсяги у майбутньому", - підсумував Тарас Висоцький.

Читайте також: