Україна збирається легалізувати криптовалюти і запровадити на них податки – ЗМІ

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптовалют.

Україна може стати першою в Європі країною, яка імплементувала європейські норми регулювання віртуальних активів, пише Forbes.

Також збираються ухвалити зміни до Податкового кодексу, що дозволять державі оподатковувати операції з криптовалютами.

"Сподіваюся, закон ухвалять у вересні, а запрацює він вже з 2024-го", заявив член НКЦПФР Юрій Бойко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Якщо Верховна Рада схвалить законопроєкти, оновлене законодавство про віртуальні активи буде мати такі позиції:

регуляторами ринку будуть Нацбанк і НКЦПФР;

за видами віртуальні активи розподілятимуться на три категорії: токени електронних грошей, токени з прив'язкою до активів, інші віртуальні активи;

для публічної пропозиції (випуску) токенів з прив'язкою до активів на торгах, емітент має бути авторизованою у НКЦПФР юридичною особою. Для авторизації юрособа має оформити білу книгу (по суті проспект емісії).

Ставка оподаткування буде 18% з інвестиційного прибутку та військовий збір 1,5%.

Податок буде сплачуватися, якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестактивами має позитивне значення, а отримані внаслідок цих операцій віртуальні активи перебувають у власності платника до 365 днів.

"Якщо віртуальний актив куплено за 10 000 грн, а продано за 11 000 грн, то оподатковується різниця 1000 грн", пояснив Бойко.

Статистика стверджує, що криптовалютні заощадження є у 7-10% населення, і цей показник постійно зростає.

Адже навіть пересічному громадянину вже відомі чисельні переваги наявності віртуальних коштів на рахунку в криптогаманці. По-перше, це дуже надійно, а по-друге, криптомонети мають таку ж фінансову силу, як і звичайні гроші.

Найпопулярніші серед українців саме біткоїни, адже курс біткоїна на поточний момент найвищий серед усіх видів криптовалют. Всього існує кілька десятків тисяч видів крипти, але лише 15-20 з них мають найбільший попит.