Українцям відповіли, чи можна повторно набути статусу тимчасового захисту в країнах ЄС

Паспорт темпорарного захисту ЄС
Паспорт темпорарного захисту ЄС

Українським громадянам, які повернулися з Європи, доводиться знову шукати притулку за кордоном через ракетні обстріли міст. Проте, важливою інформацією для них є можливість повторного набуття статусу тимчасового захисту у країнах ЄС. Згідно з директивою ЄС, українці, які покинули країну після 24 лютого 2022 року, мають право на притулок у країнах Євросоюзу, навіть якщо відмовлялися від цього статусу раніше.

У Німеччині для отримання повторного захисту потрібно подати заяву до міграційної служби. В Словаччині можна отримати статус навіть якщо він вже був отриманий в іншій країні. У Нідерландах статус називається RTB і надає права на притулок, медобслуговування, працевлаштування та освіту. В Іспанії захист надається до березня 2025 року з можливістю продовження, але без права на вибір місця проживання. У Португалії всі біженці приймаються, навіть із попереднім статусом в іншій країні. Статус видається на рік з можливістю продовження двічі на 6 місяців. Проте Польща, Швейцарія і Чехія можуть відмовити у наданні повторного захисту.

Для отримання статусу тимчасового захисту потрібно зареєструватися, але процес може відрізнятися у кожній країні. Тому рекомендується уточнити деталі у консульстві обраної країни.

Для біженців допускаються короткострокові подорожі до України (до 1 місяця) без втрати статусу. Вони також можуть свободно пересуватися по Шенгенській зоні, але права за статусом залишаються тільки в країні, яка надала захист. Зазначимо, що чотири країни ЄС - Болгарія, Хорватія, Кіпр та Румунія - все ще контролюють внутрішні кордони.

Терміни захисту залежать від країни. Наприклад, в Іспанії захист надається до березня 2025 року з можливістю продовження. Раніше вже повідомлялося, що у Німеччині можуть змінити умови надання соціальної допомоги українським біженцям.

Читайте також