В ISW оцінили можливість ЗСУ перехопити ініціативу на полі бою

В Інституті вивчення війни заявили про те, що Україна повинна забрати ініціативу у російських загарбників, але затримки з отриманням західної допомоги ускладнять зусилля Збройних сил.

Командувач Сухопутних військ України генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявив 6 березня, що Україна спробує забрати ініціативу і провести контрнаступні дії у 2024 році.

На думку аналітиків, спроба України забрати ініціативу у 2024 році має підстави з погляду оперативної доцільності.

"Росія зможе визначати місце, час, масштаб і вимоги до бойових дій в Україні доти, доки вона зберігатиме ініціативу на всьому театрі воєнних дій, що може дозволити РФ змусити Україну витрачати матеріальні засоби і живу силу на реактивні оборонні операції, позбавляючи Україну можливості накопичити матеріальні засоби, необхідні для майбутніх контрнаступальних операцій", – ідеться у звіті.

ISW продовжує оцінювати, що для України було б нерозумно поступатися перевагою ініціативи на всьому театрі воєнних дій Росії на довший час, ніж це необхідно.

Однак, додають експерти, подальші затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, ймовірно, відкладуть українські зусилля з повернення собі ініціативи на всьому театрі військових дій.

"Дефіцит матеріальних засобів змушує українські війська доукомплектовувати їх, а невизначеність щодо майбутньої допомоги, ймовірно, обмежує українське оперативне планування. Затримки з критично важливою допомогою змусять Україну приймати складні рішення щодо розподілу ресурсів між майбутніми оперативно важливими контрнаступальними операціями та поточними українськими оборонними операціями проти російських нападників, які наразі утримують ініціативу", – зазначають в огляді.

Джерело: Еспресо