Головна

Мобілізація в Україні: коли запрацює електронний кабінет та зникнуть черги до ТЦК

Процес мобілізації в Україні

Ажіотаж навколо закону про мобілізацію спаде після 18 травня - Федір Вениславський

Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський розповів, коли спаде ажіотаж навколо закону про мобілізацію.

Як передає "Хвиля", про це він повідомив в інтерв'ю Radio NV.

Так, ухвалений Верховною Радою закон про мобілізацію людей викликав широкий суспільний резонанс і став предметом пильної уваги. Проте Вениславський запевнив, що після 18 травня ситуація з чергами біля ТЦК (територіальний центр кваліфікаційного відбору) поступово налагодиться, оскільки саме з дня набрання чинності законом про мобілізацію має запрацювати е-кабінет військовозобов'язаного.

Зокрема, він наголосив на українських чоловіках, які перебувають за кордоном, зазначивши, що навряд чи слід очікувати масової відмови від паспортів України.

"Я думаю, що електронний кабінет запрацює протягом наступного тижня вже й за кордоном. Будь-який громадянин України зможе оновити свої персональні дані", - сказав нардеп.

Черги біля ТЦК

За словами Веніславського, після того, як громадянин України оновить свої персональні дані (місце фактичного проживання, засіб комунікації та ставлення до військової служби), він зможе отримати згенерований QR-код, який свідчитиме про виконання вимог закону про мобілізацію, та отримуватиме відповідні консульські послуги.

"Цей ажіотаж і штучно створена інформаційна кампанія, у тому числі й ресурсами ворога, про те, що громадяни України примусово повертатимуться, зіграли злий жарт, що виникли черги, які змусили якимось чином реагувати МЗС. Думаю, що з 18 травня ситуація зміниться", - уточнив він.

Крім того, нардеп висловив думку, що коли всі зрозуміють, що через електронний кабінет протягом 15 хвилин можна буде поновити персональні дані, ажіотаж спаде.

Веніславський також прокоментував черги біля ТЦК. За його словами, це пов'язано з тим, що громадяни не до кінця зрозуміли всі положення закону про мобілізацію, нагадавши, що для оновлення персональних даних є ще ЦПАУ і буде електронний кабінет, який запрацює саме з дня набрання чинності законом, тобто 18 травня.

І тоді кожен зможе дистанційно оновити свої персональні військово-облікові дані, за винятком, звичайно, проходження ВВК, яку необхідно буде пройти, якщо людина її тривалий час не проходила або якщо вона була визнана обмежено придатною. А цей термін, я хочу нагадати, ми скасували, і є зараз або придатні або непридатні. Таким громадянам необхідно буде з'явитися фізично в ТЦК", - додав політик.

Нагадаємо, в Україні змінили порядок бронювання від мобілізації. 

Читайте також: