В Україні анонсували базову соцдопомогу у 4500 гривень із несподіваною умовою

Пакунок соцдопомоги на 4500 гривень
Пакунок соцдопомоги на 4500 гривень

Міністерство соціальної політики України розглядає проєкт постанови про базову соціальну допомогу, який може змінити систему соціальних виплат.

Журналіст Сергій Коробкін проаналізував деталі нового проєкту та виявив потенційні ризики для отримувачів соціальної допомоги. "Йдеться не про щось нове, а лише про певну зміну підходу до надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям", - зазначає Коробкін.

За новими правилами, заяву на базову соціальну допомогу можна буде подати через ЦНАП, відділення Пенсійного фонду або в електронному вигляді через "Дію". Суттєвою перевагою стане автоматичне отримання інформації з державних реєстрів, що позбавить заявників від необхідності збирати численні довідки.

Експерт звертає увагу на ключовий момент: "При оформленні базової соціальної допомоги людина повинна дати згоду про припинення виплати всіх інших допомог, якщо вони були раніше призначені одному або кільком членам зі складу сім'ї".

Розмір базової допомоги планується встановити на рівні 4500 гривень. Розмір допомоги становитиме 100% від цієї суми для першого члена сім'ї та 70% для кожного наступного. Для дітей до 18 років та осіб з інвалідністю 1 і 2 групи також передбачено 100%.

Для пенсіонерів допомога буде розраховуватися пропорційно страховому стажу. Пенсіонерам з великим стажем, але маленькими пенсіями можуть збільшити виплати майже до 4000 гривень.

Експериментальний проєкт планується реалізувати до кінця 2026 року. При цьому ще минулого року міністр соцполітики Оксана Жолнович передбачала базову величину в 6000 гривень, а не 4500, як пропонується зараз.

Читайте також