В Україні деяким студентам дадуть стипендію у розмірі мінімальної зарплати

В Україні виплатять стипендію студентам у розмірі мінімальної заробітної плати

За інформацією порталу "Хвиля", студентам деяких спеціальностей, які навчаються за держзамовленням, будуть виділяти стипендію на рівні мінімальної заробітної плати. Про це повідомив Сергій Бабак, голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради.

Законопроект про реформування системи фінансування вищої освіти був підтриманий у першому читанні Верховною Радою. Однією з головних змін є виділення стипендії у розмірі мінімальної зарплати для студентів, які навчаються на держзамовленні.

"Важливо, що кількість грошей на підготовку фахівців не змінюється. Проте держава замовлятиме ті професії, в яких вона або повністю сплачує заробітну плату, наприклад, вчителі, медики, або є монополістом у наданні робочих місць, наприклад, "Укрзалізниця", атомна енергетика. і т.д.", - розповів Бабак.

Ця зміна також має вирішити проблему працевлаштування студентів-бюджетників. Після закінчення вишу, вони матимуть гарантоване робоче місце.

"Важливо, щоб вже після другого курсу студенти розуміли, що вони продовжують навчатися на бюджеті, держава їм дає стипендію у розмірі мінімальної зарплати, щоби діти не думали про додатковий заробіток, а сконцентрувалися на професії", - додав Бабак.