В Україні дозволили писати "росія" з малої літери

В Україні дозволили писати "росія" з малої літери і це не буде вважатися помилкою.

Тепер написання назв "російська федерація", "росія", "москва", "московія", "московське царство", "російська імперія"", "державна дума рф" та подібних з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру. Про це повідомила Національна комісія зі стандартів державної мови.

Нацкомісія обговорила це питання із урахуванням офіційних листів від Інституту української мови НАН України, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України за зверненням віцепрем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Як писати "Росія" в офіційних текстах?

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий зазначав, що назва держави "Російська Федерація" в офіційних документах має бути написана з великих літер.

Так, спершу МОН випустило документ щодо освіти українських дітей за кордоном, в якому РФ написано з малої літери.

Проте пізніше Оксен Лісовий випустив наказ про написання назви Росія з великої літери та наказав виправити назву, якщо в документах вона написана з маленької літери. Він пояснив, що без виправлення назви у наказі Мінʼюст не зареєстрував би цей документ.

Лісовий вважає, що написання "рф" з великої літери помилка, але така вимога нормопроєктування.