В Україні можна відкрити й закрити ФОП через застосунок "Дія"

Cубота, 17 червня, 14:10

 Та дощу вже майже немає. Підійдімо ближче, я хочу їх розгледіти, смикає матір за руку 9-річний Марк Переступняк. Хоче роздивитися позашляховики, що їх рядами припарковано на вул. Винниченка у Львові. Британські фермери передали українським військовим 23 автомобілі. Деякі з них пофарбовано в колір хакі.

 Оце так круті. Потужні, захоплено каже матері. Здалеку перехоплює погляд військового, усміхається до нього й вигукує "Слава Україні!"

Під час російсько-української війни британські фермери вже віддали на потреби української армії близько 150 автомобілів. Цього разу позашляховики призначено для військових з 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, 103-ї та 125-ї бригад тероборони, 62-го окремого батальйону тероборони, 47-ї окремої механізованої бригади "Магура". Частину пікапів залишили Львівському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки.

Ініціатором акції "Пікапи для миру" став британський фермер Марк Лерд. Він допомагає українським військовим із 2014 року.

 Наші фермери не могли стояти осторонь і дивитися, як російська армія напала на Україну, каже Марк Лерд. Ми намагаємося об'єднати всіх охочих у Великій Британії допомогти українцям. Це стосується гуманітарної допомоги та підтримки вашого війська. Восени торік запрацювала ініціатива "Пікапи для миру", наші фермери відтоді передають свої автомобілі для потреб України. Багато хто самостійно привозить транспорт. Це наша п'ята поїздка, й на цьому не збираємося зупинятися. Чергову партію пікапів ми запланували привезти наприкінці червня та в липні. Так буде аж до вашої перемоги.

Десятки британців самостійно перевозять автомобілі в Україну. Деякі їдуть родинами, щоб змінювати одне одного за кермом. Разом із машинами передають комплекти зимової чи літньої гуми, генератори й інші речі для військових

А в цей час:

Олю, спакуй адекватні речі, а ввечері я заїду, каже телефоном сестрі 42-річна Людмила Шевчук із міста Гайсин на Вінниччині. Що підготувати? Та подумай сама, що пригодилося би тобі в цій ситуації. Футболки, вітровки, джинси, взуття, дитячі речі, може, яка ковдра. Я ось купила активоване вугілля, смекту й ентеросгель. Іще візьму якісь пюрешки швидкого приготування, мило, зубні пасти. Завтра вранці бус стоятиме на великому базарі. Хочеш, підскочимо разом?

Жінки обговорюють, що можна передати людям, які постраждали від підтоп­лення на Херсонщині. Волонтери збирають допомогу в найбільш людних місцях. Мікроавтобуси з необхідними речами вирушають у Херсон­ську область за день.

 Хто може замінити мене на ремонті класу цього року? На рік піду замість вас, пише в батьківську групу у вайбері мати шестикласниці, 38-річна Галина Нестерова з Житомира. Тепер лежимо з Кірою в лікарні вірусна пневмонія. Дитину капають третій день. Не хочу залишати її саму.

Цьогоріч батьки шестикласників домовилися, що фарбуватимуть лише підлогу й батареї, лакуватимуть двері.

 Наступного року, як закінчиться війна, і шпалери круті поклеїмо, і жалюзі купимо, пише Віктор Довженко. Усе зробимо, як має бути. А особисто від себе замовлю для класу натяжну стелю. Потім усі разом махнемо на природу. Бо нині нічого не хочеться.

Крим відбити буде легше, ніж схід

На тій стороні є професійні військові. І за деякими ознаками вони воюють краще. Наприклад, щодо інженерних укріплень. Вони в цьому плані воюють за книжками. Але в росіян завжди викопані окопи, налагоджені системи зв'язку, радіоелектронної боротьби, передавання повідомлень. Ти стикаєшся з їхньою організацією за перехопленнями чи коли заходиш на їхні позиції, бачиш, як ті облаштовані. Нам навіть є чого повчитися. Це ворог, який може вчитися на своїх помилках. Можливо, не на всіх, але вчиться. Не треба недооцінювати росіян.

Крим відбити буде легше, ніж східний регіон. Тому що це питання логістики. Якщо ми переб'ємо шляхи постачання а з високоточним ракетним озброєнням, яке маємо, це не так складно, то все повинно вдатися. Натомість у Донеччини та Луганщини є сухопутний кордон із Росією. І великі можливості для постачання. А хто виграє логістику, той виграє війну. Хто забезпечить логістику і зв'язок, матиме стратегічну перевагу. У Криму це буде простіше. Треба перебити азовський коридор, а морем особливо не напостачаєшся, бо є дрони й ракети, що це можуть зупиняти. Але треба ставити цілі і на Донбас, і на Крим. І виконувати.

Максим ГРИЩУК, кіборг

Наберіться терпіння. Контрнаступ марафон, а не бліцкриг

В останні місяці 2022 року українські війська приголомшили світ, звільнивши великі території країни від російської окупації. Внаслідок блискавич­ного вересневого наступу більшість Харківської області було деокуповано, а методичний наступ на півдні призвів до звільнення Херсона. Ці успіхи спонукали багатьох очікувати такого ж швидкого прогресу під час цієї кампанії. Насправді контрнаступ України влітку 2023 року є набагато складнішим завданням майже в усіх сенсах.

Україна має подолати величезні російські сили вторгнення, посилені 300 тис. мобілізованих, які окопалися за послідовними лініями складних оборонних укріплень, що простяглися більш як на 1000 км. Українці повинні зробити це без переваги в повітрі й тоді, коли російська артилерія перевершує їх в озброєнні на багатьох ділянках фронту. Вони також не можуть розраховувати на елемент несподіванки. Це неймовірно амбітне завдання. Зрозуміло, українські командири дотримуються методичного підходу до кампанії.

Пітер ДІКІНСОН, редактор служби UkraineAlert в Atlantic Council

411 мільярдів доларів знадобиться Україні на відбудову після війни, за оцінками Міжнародного валютного фонду. За його підрахунками, перший рік війни призвів до бідності 7,1 млн людей

Від 21 червня в Україні можна відкрити й закрити ФОП у режимі онлайн через застосунок "Дія". Процедура займає приблизно 15 хв.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь за перші п'ять місяців року отримав 1700 скарг. Третина з Києва. Найбільше порушень у сфері обслуговування клієнтів.

У Харкові, на Салтівці, мали велику квартиру. Коли тато помер, сестра залишила мене ні з чим. Ми з чоловіком жили в одній кімнаті тоді. Вигнала нас із 6-місячною дитиною. Ми стали на ноги, переїхали до Львівської області. Маємо теплиці. Сестра телефонує, що я повинна допомогти їй, бо вона все втратила.

Поліна ФІРСОВА

У малого загинув батько однокласника. Син підтримував друга. Ми забирали хлопчика ночувати до нас, щоб розвіявся. А він якось запитав, чому в нас так багато російських книжок удома. Наступного дня все віднесли на макулатуру.

Юрій ДАНИЛОВ

Однокласник воював на Запорізькому напрямку. Написав нам у чат, який має бути його похорон. Наступного дня зник безвісти.

Олександр ПОПОВИЧ

Вітчим отримав поранення живота в березні. Лежав у трьох лікарнях. Досі не оформили ні виплат, ні групи. Командир неправильно оформив довідку. Щоб переробити її, треба їхати під Бахмут.

Ольга ПАВЛЮК, 35 років, Вінниця

Мій колега був найбільший патріот в офісі до повномасштабного вторгнення. Кричав, як різатиме москалів. За 5 тисяч доларів виїхав до Праги. Питаю, чого ж не йде воювати. Каже, що обставини змінилися.

Артем ВІТРУК, 29 років, Львів

Говорили з дружиною, що мистецтво під час війни неможливе. Але теща подарувала нам квитки в оперу. Ще ніколи так гостро не проживав мистецького твору. Намагаюся підтримувати письменників. Купуємо те, що нині виходить.

Євген РОМАНКІВ, 43 роки, Київ