В Україні можуть різко подорожчати нові квартири: чому зростають ціни на житло

Зростання цін на нові квартири
Зростання цін на нові квартири

Експерти прогнозують зростання цін на нову нерухомість в Україні. За даними прогнозу, до кінця 2024 року вартість нових квартир може збільшитися на 15%, а загалом протягом року очікується підвищення цін на 25-30%.

Про це заявила Маріанна Бігунець, директор з продажу будівельної компанії GAZDA, в інтерв'ю виданню OBOZ.UA.

Експерт пояснила, що на зростання цін впливає кілька факторів, зокрема зростання тарифів на електроенергію, акцизів на паливо і загальна інфляція, яку прогнозують на рівні 8,2% в кінці року. Крім того, виробники та постачальники будівельних матеріалів враховують додаткові 5% як страховку від непередбачених витрат.

Важливу роль в формуванні цін відіграє собівартість будівництва, яка становить 70-80% від вартості квадратного метра. Також на вартість впливають розташування об'єкта, якість матеріалів, терміни будівництва і курс валют. Зараз забудовники враховують курс 45-47 гривень за долар для проектів, які почнуться у другому кварталі 2024 року.

Нерухомість на первинному ринку України незабаром може помітно подорожчати.

Бігунець також зауважила, що для підтримки попиту розробники повинні покращувати якість житла, розвивати нові формати та пропонувати вигідніші умови придбання, включаючи програми розстрочки.

Ситуація на ринку нерухомості відображає загальні економічні тенденції в країні. Очікується, що прискорення інфляції до 5-6% у другій половині 2024 року також вплине на вартість житла. В таких умовах експерти радять потенційним покупцям уважно стежити за ринком та ретельно зважувати свої можливості перед ухваленням рішення щодо купівлі нерухомості.

Раніше повідомлялося, що українці масово продають свої квартири з декількох основних причин.

Читайте також