В Україні можуть запровадити "драконівські" штрафи за неявку до ТЦК

Україна готується збільшити штрафи для громадян, які порушують закони про оборону та військовий обов'язок. Згідно з новим законопроектом, штраф може сягати до 204 тисяч гривень. Пропозиція про зміни в Кримінальний кодекс та Кодекс про адміністративне правопорушення вже зареєстрована в Раді і може бути розглянута в квітні. Закон про посилення мобілізації також буде розглянутий разом з цим законопроектом.

Новий закон передбачає штрафи від 34 000 до 85 000 гривень за порушення законів про оборону, військовий обов'язок та військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. У разі воєнного стану, сума штрафу зросте до 153 000 - 204 000 гривень. До цього моменту, штраф за неявку до ТЦК складав 1700-3400 гривень.

Закон також пропонує додати до переліку адміністративних порушень неявку до ТЦК без поважної причини або без повідомлення причин. Протягом трьох років з дня порушення або виявлення, можуть бути накладені адміністративні стягнення.

Також встановлено, що особи, які порушують законодавство у сфері оборони та служби в армії, можуть бути затримані строком до 3 годин для складання протоколу, або до 3 діб для встановлення особи та/або з'ясування обставин правопорушення.