В Україні запускають реєстр "Оберіг": хто отримає доступ до даних військовозобов'язаних

Україна запускає реєстр "Оберіг" для ведення військового обліку

В Україні запускається реєстр "Оберіг", який буде вести військовий облік у електронному форматі. Ця система збиратиме інформацію про військовозобов'язаних, включаючи їх контактні та персональні дані, такі як сімейний стан, освіта, батьки і багато іншого. Міністерство оборони запевняє, що доступ до цієї системи не є публічним і мають його лише певні законні суб'єкти.

Про це повідомляє OBOZ.UA.

Реєстр "Оберіг" - це проект Єдиного держреєстру призовників та військовозобов'язаних

Реєстр "Оберіг" є складовою частиною проекту Єдиного держреєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Суттю цього проекту є створення бази даних для ведення військового обліку.

За словами Міністерства оборони, головна мета цієї системи полягає в повній цифровізації процесів, починаючи від електронного квитка до документів ВЛК. Очікується, що впровадження реєстру "Оберіг" допоможе зменшити кількість помилок та унеможливить корупційні ризики, оскільки кожен крок буде відстежуватись та підтверджуватись через цифровий підпис. Крім того, ця база даних дозволить заощадити ресурси держави шляхом цифровізації.

Послуги, які надасть реєстр "Оберіг"

Реєстр "Оберіг" забезпечить доступ до таких послуг, як електронне бронювання військовозобов'язаних громадян та електронні військові квитки, які видаватимуться у вигляді виписок з реєстру.

Що міститься у базі даних реєстру

У базі даних реєстру містяться персональні дані про всіх військовозобов'язаних українців віком від 18 до 60 років. "Оберіг" збирає інформацію, яка зібрана співробітниками ТЦК та СП, а також дані з різних державних реєстрів, таких як Податкова служба, Міністерство юстиції, Держприкордонслужба, судова адміністрація. Незабаром очікується інтеграція з реєстрами Пенсійного фонду.

До бази даних реєстру вносяться такі дані:

  • ПІБ, дата народження, стать;
  • паспортні дані (реквізити внутрішнього та закордонного паспорта), ідентифікаційний номер;
  • місце проживання;
  • сімейний стан, відомості про членів сім'ї;
  • відомості про освіту, спеціалізацію;
  • стан здоров'я;
  • місце роботи;
  • відомості про судимість, кримінальну відповідальність.

Також реєстр "Оберіг" буде містити інформацію про виїзд за кордон, номери телефонів, адреси електронної пошти, дані про знання іноземних мов, право на володіння зброєю та право керування транспортними засобами.

Доступ до інформації у реєстрі

До інформації, яка міститься у реєстрі "Оберіг", мають доступ лише певні законні суб'єкти. На даний момент це Міністерство оборони України, Генеральний штаб ЗСУ, Служба безпеки України, Служба зовнішньої розвідки, а також ТЦК та СП як органи, які ведуть цей реєстр.

Наразі військовозобов'язані можуть перевірити свої дані у реєстрі, але лише за письмовим зверненням до ТЦК та СП.

Раніше юристи розповіли, чи будуть електронні повістки у реєстрі "Оберіг".