В Україні змінили процедуру набуття статусу особи з інвалідністю: що потрібно знати

Голова правління Громадської організації "Український центр захисту прав людини" Людмила Денісова повідомила про зміни в процедурі надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни. Зараз такий статус можуть отримати як військові, так і громадянські українці. Рішення щодо надання такого статусу будуть приймати структури з питань ветеранської політики на основі висновку медико-соціальної експертної комісії.

Процедура надання статусу може здійснюватися через зареєстроване місце проживання або фактичне місце проживання у випадку, якщо особа має статус внутрішньо переміщеної.

Заяву про отримання статусу можна подати як офлайн, через центр надання адміністративних послуг, так і онлайн через Дію або Єдиний державний реєстр ветеранів війни (інший спосіб знаходиться у процесі уточнення).

Якщо особа не має необхідних документів, вона все одно може подати заяву з інформацією про ці відомості. Збирання документів - це обов'язок місцевих структурних підрозділів з питань ветеранської політики, які можуть вимагати повний пакет документів від уповноважених органів або посадових осіб.

Рішення про надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни приймається протягом місяця після подання заяви.

Зазначимо, що Кабінет міністрів минулого року прийняв нову постанову про працевлаштування людей з інвалідністю, що дозволить роботодавцям отримувати компенсацію для облаштування інклюзивних робочих місць.

Про нові зміни до законодавства висловився голова "Харківської асоціації незрячих юристів" - Олег Лепетюк. Він відзначив, що нова програма може не бути ефективною, оскільки несе для роботодавців багато ризиків. Багато робіт, які можуть виконувати люди з інвалідністю, можна виконувати вдома.

За його словами, важливо забезпечити зручне сидіння та обладнання для роботи вдома, але люди зі зневадженою самостійністю часто не можуть придбати необхідні засоби, такі як ноутбук чи брайлівський дисплей, оскільки не мають коштів. В результаті експерт вважає, що компенсацію для отримання допоміжних засобів реабілітації мають отримувати не роботодавці, а самі особи з інвалідністю.

Раніше ми повідомляли про те, хто з ветеранів бойових дій тепер не отримає виплат згідно з новими правилами.