Від 17 до 240 тисяч гривень: різницю між пенсіями простих українців, суддів та депутатів показали у цифрах

Різниця пенсій громадян, суддів та депутатів
Різниця пенсій громадян, суддів та депутатів

Останні дані Пенсійного фонду України показують, що пенсійне забезпечення в країні стає парадоксальним. Незважаючи на зростання середнього розміру пенсій, рівень бідності серед пенсіонерів продовжує зростати.

За останні три місяці кількість пенсіонерів в Україні зросла на 110 тисяч осіб і досягла 10,8 мільйона. Це перше значне збільшення в останні роки, що відбувається на тлі загального скорочення населення країни. Збільшилася кількість пенсіонерів за інвалідністю, через втрату годувальника та за віком.

Середня пенсія в Україні зросла до 5816 грн., що на 45,7% більше у порівнянні з початком повномасштабної війни.

Проте мінімальна пенсія зросла лише на 22% і становить 2361 грн., що не компенсує інфляцію. 67,8% пенсіонерів отримують до 5000 грн., що нижче за реальний прожитковий мінімум, а 21,7% отримують менше 3000 грн., що вдвічі менше за необхідний мінімум.

Експерти відзначають зростання "глибокої бідності" серед пенсіонерів більш ніж уп'ятеро за останні два роки.

Пенсія судді у відставці складає 105604 грн., що набагато більше середньої пенсії по країні. Колишній голова Верховного суду Ярослав Романюк задекларував середню пенсію в розмірі 244 752 грн.

Народні депутати через Конституційний суд намагаються підвищити свої пенсії з 17,9 до 29 тис. грн.

Уряд планує заморозити мінімальний розмір пенсії на наступні три роки, що може призвести до подальшого зростання бідності серед пенсіонерів. Для вирішення проблем пенсійного забезпечення потрібен комплексний підхід з урахуванням демографічних тенденцій та економічних реалій.

Читайте також