Виплати для біженців у Німеччині: на що розраховувати українцям у 2024 році

За час вторгнення до Німеччини прибуло майже 1,143 млн українських біженців. Вони можуть в'їжджати без візи, але перебувати без реєстрації можна до 90 днів. Після закінчення цього терміну потрібно подати заявку на отримання статусу тимчасового захисту. Для в'їзду в Німеччину необхідна ID-картка або паспорт, а для дітей - свідоцтво про народження.

З 1 січня 2024 року суми виплат для українських біженців зросли на 12%. Наприклад, самотні дорослі отримуватимуть €563 на місяць, діти до 5 років - €357 на місяць.

Також виплати на шкільне приладдя зростуть на 12%. В першому півріччі навчального року буде виплачуватися €130 на школяра, а в другому - €65.

Українські біженці отримують допомогу з безробіття у тому ж розмірі, що і німці, через Bürgergeld (цивільна допомога).

За словами Бундестагу, кожен, хто опинився у надзвичайній ситуації та не може себе утримувати, має право на державну допомогу.

Тим часом, понад 321 тис. українських біженців, які прибули до Німеччини після 24 лютого 2022 року, вже залишили країну. Окремі дані про кількість повернулих до України або перебуваючих в інших країнах не уточнюються. Кількість українських біженців в Німеччині зменшилась і станом на середину лютого складала близько 1,1 млн. Більшість з них мешкає в Північному Рейні-Вестфалії та Баден-Вюртемберзі. З них понад 350 тис. - неповнолітні.

Федеральне відомство у справах міграції та біженців розглядає понад 5600 випадків неправомірного отримання соціальних виплат українцями з Німеччини.