Виплати не отримаєте: Польща запроваджує шкільний обов'язок для українських дітей

Українська дитина з підручниками в школі
Українська дитина з підручниками в школі

З 1 вересня 2024 року в Польщі стартує обов'язкове шкільне навчання для українських дітей, які мають статус PESEL UKR. Про це повідомила заступник Міністра освіти Польщі Йоанна Муха, повідомляє PAP.

Згідно з новими правилами, шкільний обов'язок поширюється на всіх дітей українського походження з PESEL UKR, за винятком тих, хто з вересня буде випускником української школи. За невиконання цього обов'язку передбачено санкції, аналогічні до польських дітей.

Однією з основних санкцій є припинення виплати допомоги 800+. Це нове правило набуде чинності з 1 червня 2025 року. Таким чином, якщо дитина з України не піде до школи в Польщі з 1 вересня 2024 року, її сім'я не отримає виплату 800+ за період з червня по серпень наступного року.

Головною метою цього нововведення є забезпечення освіти для дітей українських біженців та підтримка їхньої інтеграції до польського суспільства. Водночас, така політика створює додаткову мотивацію для українських сімей відправляти своїх дітей до польських шкіл, оскільки це безпосередньо пов'язане з отриманням соціальної допомоги.

Раніше Мінреінтеграція повідомила, що Україна та Польща готують угоду щодо навчання українських дітей у польських школах.

Читайте також