"Вишки Бойка" повернули під контроль України

Україна повернула під контроль так звані "вишки Бойка".

Це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму у Чорному морі, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

Росія окупувала їх 2015 року, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях. Там були вертолітні майданчики і радіолокаційні станції.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Унікальну операцію зі встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" і СПБУ "Сиваш". Під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу некерованих авіаційних ракет, а також РЛС "Неву", що може відстежувати рух суден у Чорному морі", йдеться у повідомленні.

Під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Російський літак отримав ураження і змушений був відступити.

Уранці 20 червня 2022 року військові Збройних сил України завдали удару по бурових установках Чорноморнафтогазу.

Згадані бурові вишки захопили підрозділи збройних сил Російської Федерації у березні 2014 року під час окупації Криму. Ідеться про вишки "Петро Годованець" і "Україна", відомі як "вишки Бойка", що належали Чорноморнафтогазу. Вишки на той час містилися в територіальних водах України на Одеському газовому родовищі.

Ще 2011-го журналісти-розслідувачі викрили корупційну аферу із закупівлею двох бурових нафтових платформ. Їх через офшорні фірми-прокладки купив Чорноморнафтогаз, заплативши приблизно $400 млн за кожну. Ця схема стала відома в Україні як "вишки Бойка", оскільки саме нардеп Юрій Бойко в той час очолював міністерство енергетики й вугільної промисловості.