WSJ: Путін розгортає ядерну зброю в Білорусі біля кордонів НАТО

Росія заявила про розміщення ядерних зброй на території Білорусі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія завершила розгортання ядерної зброї в Білорусі. Американська газета The Wall Street Journal повідомляє, що посадовці зі Сполучених Штатів не мають достовірної інформації щодо цього, тому Лукашенко може блефувати.

У липні 2023 року міноборони США заявили, що немає підстав сумніватися в розміщенні Росією ядерної зброї в Білорусі. Аналіз розвідувальних даних показав, що авіабаза "Ліда" є найбільш вірогідним кандидатом на виконання місії з "ядерного обміну" з Росією.

Заява Лукашенка розгучалася в час, коли Росія збільшує загрози на адресу Заходу. Путін погрожував Фінляндії після того, як НАТО залучило Гельсінкі до Альянсу. В листопаді Дмитро Медведєв назвав Польщу "ворогом".

WSJ резюмує, що ядерний крок Путіна в Білорусі свідчить про ставки в Україні.

Нагадаємо, що у грудні Лукашенко стверджував, що ядерна зброя вже доставлена до Білорусі. У серпні минулого року повідомляли про доставку перших ядерних боєголовок.

Згідно з документами, які були підписані між Росією та Білоруссю, передбачається розміщення тактичної ядерної зброї на території Білорусі.

У червні Олександр Лукашенко заявив, що просив Путіна повернути Мінську ядерну зброю і готовий застосувати її у разі агресії проти Білорусі.