З російськими злочинами не впорається жодна правоохоронна система світу – голова правління Української Гельсінської спілки

Правозахисні організації зафіксували понад 30 тис. злочинів росіян проти українців після початку повномасштабного вторгнення.

Правоохоронні органи зареєстрували вже понад 62 тис. відповідних проваджень, повідомив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров під час почесної лекції Київського безпекового форуму з нагоди Дня Соборності України.

"Скоєно стільки злочинів, що з ними не впорається жодна правоохоронна система світу. Втім, зараз потрібно зробити все, щоб зафіксувати всі ці злочини, зібрати докази і поступово включати у процес розслідування", сказав він.

Усі потерпілі повинні подати заяви до правоохоронних органів і отримати офіційний статус потерпілих у відповідних кримінальних провадженнях.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"У майбутньому цілком можливо виникне така ситуація, що репарації будуть розподілятися поміж жертвами, і це якраз буде свідченням того, що людина є постраждалою", зазначив Захаров.

Він вважає за краще, якщо всі злочини росіян в Україні будуть в одній базі даних. Інформацію про понад 30,5 тис. злочинів уже внесли до відповідної бази, яку ведуть понад 30 правозахисних організацій в рамках ініціативи "Трибунал для Путіна".

"Питання досягнення справедливості, притягнення до відповідальності винних і покарання для них залежить насамперед від нас самих. Чим активнішими ми будемо тим швидше це станеться", сказав голова правління Української Гельсінської спілки.

У Києві відбувається Київський безпековий форум. На форумі проходить лекція лауреатки Нобелівської премії миру, голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук. Лекцію відкрив колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Участь у сьогоднішньому заході також беруть голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, президент Українського ПЕН, головний редактор UkraineWorld Володимир Єрмоленко, громадський діяч Валерій Пекар, журналіст Віталій Портников, письменниця Олена Стяжкіна, Катерина Прокопенко, дружина командира полку "Азов" Дениса Прокопенка.