Затримано трьох високопосадовців Київської, Рівненської та Одеської митниць

Три високопосадовці регіональних митниць, які вимагали хабарі українських імпортерів, були затримані правоохоронцями. Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Служба безпеки ліквідувала корупційні схеми, які діяли на митницях Київської, Рівненської та Одеської областей. У результаті комплексних заходів затримано трьох посадовців, які входять до керівного складу митних органів

За даними Служби безпеки, фігуранти отримували хабарі від українських підприємців, які здійснюють імпорт зарубіжної продукції на територію України.

У Рівному одному з посадовців обласної митниці була повідомлена про підозру. Він вимагав хабарі за безперешкодне митне оформлення іноземних товарів. Якщо гроші не передавалися, тоді на перевізників чекали "додаткові" перевірки вантажів та документації. Це призводило до затримки у митному контролі та порушення договорів з імпортерами щодо доставки товарів.

Затримання у Києві

У Києві було затримано заступника начальника одного з митних постів столичної митниці, який отримував хабарі від компаній зовнішньоекономічної діяльності. Він вимагав гроші за невстановлення штучних перешкод при митному оформленні зарубіжних товарів.

По даним слідства, посадовець залучив митного брокера до незаконних справок. Він виступав посередником при проведенні "переговорів" з імпортерами та передавав отримані хабарі.

Затримання в Одеській області

Разом з Державним бюро розслідувань був розкритий корупційний скандал в одній з митниць Одеської області. Посадовець очолював злочинне угруповання, до якого входило кілька підлеглих та митний брокер.

Зловмисники вимагали хабарі від імпортерів на основі обсягів та виду товарів.

На цей час трьом посадовцям митниць та їхнім спільникам була повідомлена про підозру за статтею Кримінального кодексу України. Злочинцям загрожує до 10 років ув'язнення та конфіскація майна.

Нагадаємо, що Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів у інтерв'ю про очікувані зміни в податковій та митній службах.