Життя українців у Естонії: влада зробила неочікуваний висновок

Зменшення кількості українських біженців в Естонії

З літа цього року кількість українських біженців, які прибувають до Естонії, постійно знижується. Український інформаційний центр у Тарту вже припинив свою діяльність, а центр у Нарві має помітне зниження відвідуваності. Кількість осіб з тимчасовим захистом в Естонії також зменшилася. За повідомленнями ERR, на початку року було більше 38 тис. осіб з посвідкою на проживання на підставі тимчасового захисту, але зараз їх кількість становить близько 35,5 тис. Крім того, понад 6 тис. осіб відмовилися від тимчасового захисту, а понад 29 тис. подали клопотання про продовження.

За словами глави міграційної служби Департаменту соціального страхування Лійс Палоотс, зараз в місцях розміщення Департаменту немає жодного громадянина України. Департамент закрив тимчасове житло для біженців, але в разі потреби готовий його знову відкрити. Протягом останніх двох років, кількість біженців різко зростала після бомбардувань українських міст і підриву об'єктів інфраструктури. Проте, згідно з Палоотсом, профіль біженців змінився, і багато з них їдуть до родичів або мають знайомих у Естонії.

Основною проблемою українських біженців в Естонії є навчання естонської мови. Багато з них не мають можливості пов'язати своє життя з країною через це. Однак, деякі успішно знаходять роботу і вчать мову. Також є позитивні прогнози щодо майбутнього, оскільки багато біженців вже зайняті на ринку праці і зможуть допомогти економіці країни зростати і розвиватися.

Бажання повернення до України

Більшість українських біженців в Естонії бажають повернутися до своєї рідної країни, особливо перед весною. Вони побоюються зимових блекаутів в Україні, але вважають, що навесні ситуація покращиться. Хоча деякі біженці зміщуються всередині самої Естонії, більшість все одно хочуть повернутися до рідної країни. За регістром населення, близько 2,35% населення Естонії отримали тимчасовий захист.

Наразі у Касі з безробіття в Естонії записано понад 4 тис. українців з міжнародним захистом, що становить 7,9% всієї кількості зареєстрованих безробітних.