ЗСУ змусили росіян відступити на одному з напрямків: аналіз ISW

Війська України активно відбиваються на захід від Донецька, особливо в районах Красногорівки і Мар'їнки. За даними американського Інституту вивчення війни, Збройні Сили України змусили російські сили відступити з невизначених позицій біля Тоненького.

Активний просування українських сил

8 березня тривали бойові дії вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, проте поки немає офіційних звітів про зміни на цій ділянці. Бої також тривали поблизу Синьківки, Кислівки, Тернів, Ямполівки, Білогорівки. Є повідомлення від російського блогера про те, що російські війська просунулися близько до Синьківки, але ці дані не були підтверджені американським Інститутом вивчення війни.

У районі Бахмута також тривають бої. Одному з російських блогерів вдалося сфотографувати російські війська поблизу Іванівського і вони намагаються відкинути українські сили з позицій у західній частині населеного пункту. Бої також тривають поблизу Роздолівки, Богданівки, Кліщіївки, Андріївки, Південного, Нью-Йорка.

Останнім часом російські сили активно продовжують просуватися на північний захід і захід від Авдіївки. За геолокаційними кадрами, російські війська недавно просунулися до вітрозахисних смуг на сході від Бердичів і на північному заході від Тоненького.

Російські блогери стверджують, що українські війська утримують позиції на західних околицях Бердичів і Орлівки, і що армія РФ перекинула свої сили на південні околиці Орлівки замість того, щоб атакувати безпосередньо зі сходу. Інші блогери стверджують, що ЗСУ контратакують біля Бердичіва і витіснили російські сили з нез'ясованих позицій біля Тоненького.

8 березня також відбуваються бої на захід і південний захід від Донецька. За словами російського блогера, російські війська контролюють половину Георгіївки, але ця інформація не була підтверджена. Кілька російських блогерів заявляли, що українські війська регулярно контратакують на захід від Донецька в районах Красногорівки і Мар'їнки, а також на південний захід від Донецька в районах Новомихайлівки і Побєди. Також тривали бої під Георгіївкою та Водяним (на схід від Великої Новосілки) на заході Донецької області.

Бойові дії тривають і на заході Запорізької області, зокрема поблизу Роботиного і на захід від Вербового. За даними російських джерел, російські сили захопили декілька невизначених позицій на північний захід від Вербового і чимало продовжуються на захід до Роботиного. Проте наразі немає відомостей, що підтверджують ці дані.

8 березня також тривають бої на лівому березі Херсонської області, особливо поблизу Кринок. Речниця Південного оперативного командування повідомила, що російські війська побудували міцну оборону на Херсонському напрямку і ймовірно мінують лівий берег, побоюючись майбутніх просувань з боку України.