Журналіст розповів про операцію ГУР з виманювання російського пілота, фото

Спецоперація Головного управління розвідки Міноборони з виманювання російського Мі-8 в Україну називалася "Синиця".

Її розробляли пів року. Про це повідомив журналіст, військовослужбовець ЗСУ Артем Шевченко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він опублікував фотографії з російським гелікоптером і українськими військовими.

Один з двох офіцерів ГУР МО на фото розробник і реалізатор унікальної шестимісячної операції. В результат її реалізації 9 серпня 2023-го на підконтрольну Україні територію перелетів вертоліт Мі-8 АМТШ з бортовим номером 62 зі складу 319 окремого вертолітного полку, що базується на аеродромі "Чернігівка" у Приморському краї РФ (в/ч 13984).

"Його командир екіпажу, молодий офіцер, розумів з самого початку злочинність і неправедність війни, розвʼязаної його агресивною державою, повірив нашим воєнним розвідникам і успішно перелетів на сторону добра, світла і справедливості", написав Шевченко.

Операція ГУР під кодовою назвою "Синиця" була дуже подібною до операції "Діамант", яку провів у 1966 році ізраїльський "Моссад", переконавши іракського пілота викрасти на той час найсучасніший радянський Міг-21.

3 вересня на телемарафоні вийде документальний фільм "Збиті льотчики Росії", в якому будуть висвітлені деталі спецоперації "Синиця".

Напередодні стало відомо, що українська розвідка провела спецоперацію, під час якої виманила росіянина на гелікоптері Мі-8 в Україну. Пілот російського гелікоптера, який сів на українському аеродромі, добровільно перегнав судно, а його родину непомітно перевезли в Україну. Інші члени екіпажу не знали про це і намагалися втекти, їх ліквідували.

Борт здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ.