15 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

Заборонені образи звірів та птахів.
Заборонені образи звірів та птахів.

Сьогодні, 15 червня, відзначається День захисту людей похилого віку. Віряни також вшановують пам'ять святого пророка Амоса.

Свято цього дня

Сьогодні в церковному календарі відзначається день пам'яті святого пророка Амоса. Амос боровся проти ідолопоклонства та соціальної нерівності. Він говорив про недоліки суспільства та закликав до рівності перед Богом.

Свята цього дня в Україні та світі

15 червня в Україні та по всьому світу відзначається День захисту людей похилого віку. Це свято було встановлено з метою підтримки та визнання внеску старших людей у суспільство. Також цього дня святкують Всесвітній день жонглювання, Міжнародний день серфінгу, Всесвітній день пожертвувань та Всесвітній день вітру.

Міжнародний день серфінгу відзначають з метою популяризації цього виду спорту і його корисного впливу на здоров'я. Серфінг — це спорт, який дозволяє їздити на хвилях з допомогою дошки.

Всесвітній день пожертвувань має на меті залучення людей до благодійності та допомоги тим, хто цього потребує.

Всесвітній день вітру охоплює проблему використання вітрової енергії та її потенціалу для зменшення негативного впливу на довкілля.

Заборони на 15 червня

  • Не відмовляйте в милостині, бо самі можете опинитися в скрутному становищі.
  • Не сваріться, бо довго не зможете помиритися.
  • Не купайтесь у відкритих водоймах, оскільки це може мати негативний вплив на ваше здоров'я.

Народні прикмети та традиції

15 червня звичаєно спостерігати росу: якщо багато роси на траві, то очікується хороше літо. За прикметами, якщо погода цього дня погана, то можна очікувати спекотного літа і теплої осені. Також вірять, що дощ на цей день свідчить про поганий урожай жита.

Цікаві факти про цей день

15 червня народилися такі відомі особистості як український кіноактор Іван Миколайчук, кобзар Михайло Хай та український політичний діяч Андрій Мохник.

Також 15 червня відбулося багато важливих подій, серед яких відкриття Київського університету, заснування першої у світі фабрики морозива та отримання патенту на целулоїд.

Прогноз погоди на 15 червня

Сьогодні, 15 червня, у Києві очікується послідовна зміна хмарності, можливий дрібний дощ. У Львові буде ясний ранок і вечір, але вдень буде хмарно. У Харкові буде похмуро з дрібним дощем, який буде посилюватися. В Одесі очікується хмарний ранок, ясний вечір та дрібний дощ вночі.

Температура повітря буде +20 в Києві, +20 в Львові, +26 в Харкові і +25 в Одесі вдень. Вночі температура буде +17 в Києві, +12 в Львові, +18 в Харкові і +19 в Одесі.

Читайте також