Акцизи на пальне зростуть з 1 липня: чого чекати від цін на бензин, дизель та автогаз

Зображення бензинової пальної станції з автомобілями
Зображення бензинової пальної станції з автомобілями

Незважаючи на появу законопроекту про підвищення акцизів на пальне, експерти вважають, що не варто очікувати на різке зростання цін на бензин і дизельне паливо в Україні.

Про це повідомляє "Хвиля" з посиланням на аналітику Центру громадського моніторингу та контролю.

Згідно з експертами, за останні місяці вартість пального коливалася в межах кількох гривень за літр, що є нормою для ринку. Наприклад, за даними сайту "Мінфін", у березні літр бензину коштував 52,7 грн., а у травні ціна піднялася до 56,48 грн. Дизельне паливо спочатку подорожчало з 53,2 грн. до 54,2 грн. за літр, а потім в червні знизилося до 52,6 грн.

Сергій Куюн, експерт з ринку пального, під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ, зазначив, що навіть якщо підвищення цін відбудеться, то буде незначним. За його словами, збільшення податку на бензин становитиме 1,5 грн за літр, а на дизпаливо – 2 грн за літр.

"Коливання в 1,5-2 гривні є звичайними для ринку палива. Навіть споживачі на них не завжди звертають увагу", - підкреслив Куюн.

Таким чином, експерти закликають не панікувати через чутки про можливе різке підвищення цін на пальне до 75-80 грн за літр, оскільки наразі немає основ для таких прогнозів.

Читайте також