Генерали НАТО закликали відкрити Україні конкретний шлях до членства

Генерали НАТО закликали відкрити Україні конкретний шлях до членства

Шість відставних генералів держав НАТО закликали лідерів саміту у Вільнюсі відкрити для України конкретний шлях до членства.

Лист підписали генерал естонської армії, колишній начальник оборони Естонії Ріхо Террас,генерал польської армії, ексглава оборони Польщі Мечислав Гоцул, генерал латвійської армії, колишній начальник оборони Латвії Раймондс Граубе, генерал литовської армії, колишній начальник оборони Литви Вітаутас Йонас Жукас, генерал армії США, колишній командувач американськими силами в Європі Бен Ходжес та генерал армії США, колишній голова командування спеціальних операцій США в Європі Майкл Репах. Відкритий лист главам держав та урядів країн НАТО є у розпорядженні "Ліги".

Генерали закликали визначити конкретний план для членства України в Альянсі "найближчим часом".

У листі вказали, що агресія Росії проти України несе пряму загрозу міжнародному порядку. Україна зараз бореться за всіх членів Євросоюзу та НАТО.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Додали, що Україна показала здатність і готовність взяти на себе зобов'язання для захисту своєї незалежності та безпеки Європи, а також прихильність принципам демократії.

"На саміті у Бухаресті 2008 року союзники домовилися, що Україна в майбутньому стане членом НАТО. Настав час, щоб країни НАТО виконали цю обіцянку", йдеться у документі.

Україна офіційно подала заявку на членство в НАТО 30 вересня 2022 року, а тому тепер Альянс має вітати Україну та допомогти їй виконати зобов'язання.

"Це єдиний можливий спосіб гарантувати мир у Європі перед безжалісною російською агресією", підсумували генерали.

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

У квітні в Брюсселі відбулось перше засідання Комісії Україна-НАТО з 2017 року. На саміті Альянсу у Вільнюсі Україна очікує на формалізовані рішення, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг прокоментував очікування від майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі.

Він висловив сподівання, що лідери країн-членів Альянсу підтвердять, що Україна приєднається до НАТО.