Кулеба розповів, що Україна хоче від саміту НАТО в Вільнюсі

Кулеба розповів, що Україна хоче від саміту НАТО в Вільнюсі

Питання руху до членства в НАТО є для України головним на літньому саміті НАТО в Вільнюсі.

Будь-яке рішення, що пришвидшить вступ до Альянсу буде вважатись успішним, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, інформує Gazeta.ua.

Також Кулеба анонсував "багато інших рішень" на саміті НАТО, зокрема про новий багаторічний план підтримки України та "певні гарантії безпеки для України".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ще раз наголошую: ми щиро цінуємо практичну допомогу, яка надходить від НАТО для України. Але зараз ключове питання в іншому: це членство. Тому що немає іншого шляху забезпечити безпеку на євроатлантичному просторі і запобігти наступній агресії Росії проти України", додав голова МЗС.

Він наголосив, що не треба ніяких Планів дій щодо членства, ніяких багаторічних планів чіткий, зрозумілий, осяжний у часі алгоритм, що робить НАТО, що робить Україна.

Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти намірів інших держав-членів НАТО запропонувати Україні на саміті у Вільнюсі "дорожню карту" для членства в Альянсі.

Члени Альянсу погоджуються, що членство в НАТО не може обговорюватися всерйоз, поки в Україні триває війна. Однак зросла кількість прихильників ідеї запропонувати Україні "політичний шлях" до членства на саміті у Вільнюсі, що "посилило б" відносини Альянсу й Києва.