Обіцяні кошти від російських активів не зменшують розміру претензій України до РФ - міністр

Українські гроші російських активів
Українські гроші російських активів

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що рішення ЄС і G7 про перерахування Україні податків на доходи від російських активів та кредитів не впливають на позови до РФ і суму відшкодування.

"Це не російські або українські гроші. Це просто прибуток, якого світ вирішить, і він не належить Росії", - пояснив Малюська.

Він додав, що країнам G7 і ЄС не потрібно отримувати дозволу України на ці операції з точки зору міжнародного права.

"Вони вирішили, що це їхні кошти... Але ми не маємо вирішального впливу на ці переговори", - сказав він.

За рішенням G7, Україні буде виділено $50 млрд фінансування на оборону, бюджет і відновлення, яке буде здійснено за рахунок доходів від заморожених російських активів.

"G7 нададе кредити для прискорення надзвичайних доходів (ERA) для України в сумі близько $50 млрд до кінця року", - йдеться у документі.

Це фінансування обслуговуватиметься та погашатиметься майбутніми потоками доходів, які виникають унаслідок іммобілізації російських активів, що перебувають у ЄС та інших юрисдикціях.

Урсула фон дер Ляєн повідомила, що перші EUR1,5 млрд податків на доходи від заморожених російських активів будуть передані Україні вже в липні, з яких 90% підуть на оборону, а 10% на відновлення.

Читайте також

Справа Гринкевича направлена до суду
09.07.2024 - 13:27 396 переглянули
Засідання суду з Гринкевичем справа