Окупанти активізували використання хімічних боєприпасів на фронті

Окупанти використовують хімічні боєприпаси на фронті
Окупанти використовують хімічні боєприпаси на фронті

За інформацією командування Сил підтримки Збройних сил України, у травні цього року було зафіксовано 715 випадків застосування російськими військами небезпечних хімічних речовин, що на 271 випадок більше, ніж в попередній період.

Загалом за період з лютого до травня цього року було зафіксовано 2698 випадків застосування небезпечних хімічних речовин росіянами. За той же період було зафіксовано 1385 випадків звернення військовослужбовців Збройних Сил України до медичних закладів з симптомами хімічного ураження різного ступеню тяжкості, з яких 215 випадків відбулися у травні.

Основним засобом доставки є скиди гранат К-51 та РГ-ВО з БПЛА.

Командування зазначило, що ворог використовує спеціальні боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, зокрема речовину CS.

"Речовина CS – іритант сльозогінної дії, нерідко застосовується поліцією проти порушників на демонстраціях. Формально речовина CS не є хімічною зброєю, але використання цього газу під час воєнних дій неприпустимо", - повідомили у командуванні.

Зазначається, що згідно з Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та її знищення, речовина CS відноситься до "хімічних засобів боротьби із заворушеннями".

Згідно з визначенням в Конвенції, "хімічний засіб боротьби з заворушеннями" означає будь-який не включений до списків хімічний засіб, що може швидко викликати подразнення органів чуття або фізичні розлади, які зникають через короткий час після припинення впливу.

"Отже, твердження про належність речовини CS до хімічної зброї є помилковим, але використання цього газу відповідно до Конвенції недопустиме", - підкреслили у командуванні.

Читайте також